Povlačenje pojedinih sladoleda sa tržišta Srbije zbog pesticida

CC0 / Pixabay / Sladoled
Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Srpske regulatorne vlasti dobile su obaveštenje od EU da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled koji nije bezbedan za upotrebu. U njemu je utvrđeno prisustvo pesticida, potvrdio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. Naloženo je povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza, javljaju mediji.
Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, brendova "MiM", "Snikersa" i "Tviksa".

"Sinoć smo od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) dobili obaveštenje da sladoled uvezen iz EU sadrži stabilizator „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ - etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji", navedeno je.

Sladoled pripada brendovima pod nazivom "MiM", "Snikers" i "Tviks", koji su uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mark Balkan Ist Nami - navodi naše regulatorno telo.
Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497.
Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabranu uvoza do sprovođenja istrage, navedeno je.
Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim količinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i o izmeni Direktive Veća 91/414/EEZ, preneo je portal "Telegraf biznis".
Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdio je za Kurir da su i u Srbiju stigli paketi sladoleda "MiM", "Snikers" i "Tviks", koji sadrže prekomerno pesticide i dodao je da ih već uništavaju.
"Još istražujemo da li su sladoledi iz te serije i već negde u prodaji, pa da ih povučemo i uništimo", kaže Nedimović.
Za samo nekoliko dana iz Hrvatske i BiH, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala