Osam milenijuma burne istorije Beograda uskoro na jednom mestu

© Muzej grada BeogradaZgrada Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b
Zgrada Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Osam hiljada godina istorije Beograda konačno će biti predstavljeno na jednom mestu, u novoj zgradi Muzeja grada Beograda, u Resavskoj ulici 40b. Brojni artefakti koji svedoče o burnoj istoriji naše prestonice, biće izloženi u prostoru površine od gotovo 18.000 kvadrata.

Muzej grada Beograda u novom prostoru za dve i po do tri godine

Rekonstrukcija zdanja nekadašnje Vojne akademije u Resavskoj ulici i izgradnja dodatnog muzejskog objekta trebalo bi, prema okvirnim procenama, da počnu u novembru, a očekuje se da će kompletan posao biti završen za dve i po do tri godine, rekao je na konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Prema njegovim rečima, u sredu, 4. avgusta, biće raspisan tender za izbor izvođača radova.
„Uslovi za rad su prilično zahtevni i teški, tako da na tender neće moći da se javi niko ko nije radio muzeje i ko nema iskustvo s ovakvom vrstom objekata, jer je ova zgrada pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture Grada Beograda“, naglasio je Vesić.
© Muzej grada BeogradaMuzej grada Beograda u Resavskoj - prikaz
Muzej grada Beograda u Resavskoj - prikaz - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Muzej grada Beograda u Resavskoj - prikaz
On je dodao da je okvirna procena vrednosti radova oko 25 miliona evra, a da su sredstva za ovaj važan posao obezbeđena iz gradskog budžeta.

Najveći srpski muzej

„Značaj ovog muzeja, osim što će čuvati osam hiljada godina naše istorije i što ćete u njemu videti više od 136.000 predmeta, jeste u tome što će to biti prvi moderan muzej u Beogradu, koncipiran tako da građani i građanke koji dođu tu mogu da provedu čitav dan u njemu. To će biti najveći srpski muzej, s gotovo 18.000 kvadrata, veći i od Narodnog muzeja i od Muzeja savremene umetnosti“, naglasio je Vesić.
Zgrada nekadašnje Vojne akademije izgrađena je prema projektu arhitekte Dimitrija T. Leka, u duhu neorenesansne arhitekture s klasičnim dekorativnim elementima na fasadi. Prvi deo zgrade prema Resavskoj i Birčaninovoj ulici podignut je 1899. godine, a drugi ka Nemanjinoj ulici dograđen je nakon Prvog svetskog rata.
© Muzej grada BeogradaMuzej grada Beograda u Resavskoj - prikaz
Muzej grada Beograda u Resavskoj - prikaz - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Muzej grada Beograda u Resavskoj - prikaz
Obimni radovi na rekonstrukciji ovog objekta podrazumevaju i izgradnju dodatnih 3.300 kvadrata. Novoizgrađeni aneks će se nalaziti u unutrašnjosti bloka i predstavljaće proširenje centralnog trakta duž Resavske ulice.
Autori idejnog rešenja za rekonstrukciju i dogradnju objekta u Resavskoj ulici su arhitekte Ivana Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana Grujevska iz firme „Birovia“.

Od praistorijske Vinče do moderne evropske prestonice

Nakon rekonstrukcije Muzej će biti opremljen u skladu sa savremenim bezbednosnim i mikroklimatskim uslovima.
Stalnu postavku će činiti celine: praistorija, antika, Priča o Beogradu despota Stefana, Između krsta i polumeseca (Beograd 1521—1804), Vreme oslobađanja u Beogradu 1804—1867, Hod ka Evropi: Beograd 1867—1917, Prestonica prve Jugoslavije: Beograd 1918—1941, Beograd 1941— 2000. — od 27. marta do 5. oktobra.
U okviru stalne postavke planirane su i celine posvećene muzici, sportu, književnosti i nauci.
© Muzej grada BeogradaMuzej grada Beograda u Resavskoj, prikaz
Muzej grada Beograda u Resavskoj, prikaz - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Muzej grada Beograda u Resavskoj, prikaz
Neki od najznačajnijih eksponata koji će biti izloženi u novoj zgradi Muzeja grada Beograda su: vinčanske figure iz Stublina, Makrinova glava, Minim novčić, „Kosovka devojka“ Uroša Predića, Legat Paje Jovanovića, Beogradsko četvorojevanđelje, maketa prvog beogradskog tramvaja, dragoceni predmeti članova srpskih vladarskih dinastija.

Problem koji traje duže od jednog veka

Muzej grada Beograda osnovan je 1903. godine, s početnim fondom koji su činile zbirka starih stvari i oružja Samuila Stevanovića i zbirka planova i crteža Beograda iz perioda od 1521. do 1789. godine, koju je opština otkupila od minhenskog antikvara Rozentala 1902.
Problem smeštaja je Muzej pratio od osnivanja, pa se njegova postavka selila od objekta u Uzun Mirkovoj 1, preko zgrade u Zmaj Jovinoj 1, koju i danas deli s Opštinskom bibliotekom.
© Muzej grada BeogradaMuzej grada Beograda u Resavskoj, prikaz
Muzej grada Beograda u Resavskoj, prikaz - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Muzej grada Beograda u Resavskoj, prikaz
Usled nedostatka prostora, poslednja stalna postavka Muzeja grada Beograda bila je zatvorena 1960. godine.
Sporazumom Grada Beograda i Ministarstva odbrane Srbije, Muzeju je 2006. godine dodeljena zgrada nekadašnje Vojne akademije. Projekat za rekonstrukciju zdanja i njegovu prenamenu u Muzej grada Beograda izbran je na konkursu 2016. godine.
Inače, Muzej grada Beograda je nadležan za 15 objekata, među kojima su Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Paje Jovanovića, Zbirka ikona Sekulić, Konak kneginje Ljubice, Arheološki lokalitet Vinča i drugi. Ovi objekti će ostati u nadležnosti Muzeja i nakon njegovog smeštanja u novi prostor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala