Nova poreska pravila u Srbiji stupila na snagu

CC0 / Pixabay / Digitalno plaćanje
Digitalno plaćanje - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Ako robu i usluge naplaćujete u stranoj valuti, iznos naknade, iznos osnovice i iznos PDV-a može biti iskazan u stranoj valuti, a podatak o ukupnom iznosu osnovice i ukupnom iznosu PDV-a, odnosno ukupnom iznosu naknade moraju biti iskazani u dinarima.
Prema novom pravilu koje se primenjuje od 1. jula 2021. godine, obaveza iskazivanja dinarskih iznosa u računu (u slučaju kada postoji obaveza njegovog izdavanja) ne odnosi se samo na promet koji je oporeziv PDV-om, već i na promet koji je oslobođen PDV-a, kao i na promet koji nije predmet oporezivanja PDV-om,piše u julskom broju časopisa Porezi i računovodstvo.
Na izlaznim računima koji se prave u devizama, iznos u dinarima iskazuje po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan fakturisanja, piše Kamatica.
Pilot - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Koji su najviše, a koji najmanje plaćeni poslovi u Srbiji
Kako se dodaje, obaveza iskazivanja deviznih iznosa na računima u dinarima formalno gledano predstavlja pojednostavljenje procedure izdavanja računa, ali dodatno komplikuje situaciju i stvara troškove obveznicima PDV-a.
U časopisu se podseća da predstavnici velikih kompanija često tvrde kako ih izmena parametara i procedura (u ovom slučaju, da fakture koje se naplaćuju u stranoj valuti budu iskazane u dinarima), zahteva minimum dva meseca prilagođavanja softvera, načina rada i obuke.
Kompanije ističu i da su privredi potrebna jednostavna, sprovodiva i razumna rešenja, uz što manje komplikacija i dokumentacije, što nažalost sada nije slučaj.
U tekstu se navodi da iskazivanje dinarskih iznosa osnovice i PDV-aima svrhu u slučaju prometa između PDV obveznika kada je predviđena mogućnost naplate u devizama (kao primer se navodi zakup nepokretnosti).
Dodaje se i da je iskazivanje dinarskih iznosa neophodno zbog utvrđivanja obaveze za PDV. Međutim,kako se naglašava, nije jasna svrha propisivanja obaveze iskazivanja dinarskih iznosa i za promet koji je oslobođen PDV-a ili promet koji se ne oporezuje PDV-om.
U tekstu piše i da je u prethodnom periodu stav Ministarstva finansija bio da podaci o iznosu osnovice i obračunatog PDV-a, treba da budu iskazani u dinarima, nezavisno od toga što se naplata vrši u devizama.
Supermarket - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Hrana je najskuplja u poslednjih 10 godina – šta je uzrok poremećaja na tržištu
Taj stav, kako se objašnjava, odnosio se samo na promet koji je oporeziv PDV-om. Napominje se da se u navedenim okolnostima nameće pitanje primene kursa strane valute, kao i prilagođavanje informacionih sistema koje obveznici koriste.
U mnogim slučajevima, kurs za potrebe primene propisa o PDV-u razlikovaće se od kursa koji se primenjuje za računovodstvene svrhe, smatraju između ostalog autori časopisa Porezi i računovodstvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala