Naučite da kažete „ne“: Kako sebe staviti na prvo mesto

CC0 / / Nesiguran čovek
Nesiguran čovek - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Koliko puta ste preko volje pristali da izađete, radite, da se vidite sa prijateljem, kupite ono što ne želite jer neko drugi hoće tako...
Naučite da kažete „ne“ jer je važno da osvestite da su i vaše potrebe bitne i da je sasvim u redu reći „ne“ kada nešto ne želite.
Vaspitani smo tako da na sve odgovaramo sa „da“, jer je to stvar pristojnosti, želje da učinimo i pomognemo, ili kako bismo izbegli rasprave i zadržali mir u kući. Svet ipak neće stati ako kažete „ne“, istakla je klinički psiholog Džejn Mekartni.
Najbolja vežba je da, kada vas neko pita nešto a niste odmah sigurni da to želite ili vas predlog ne čini srećnim, pitate sagovornika da li mu se možete javiti sa odgovorom kasnije. Razmislite i kažite da ili ne, sa objašnjenjem. Da li vam se prosto to ne radi ili ste umorni od previše posla, ili želite nešto drugo, odgovor „ne“ je sasvim u redu.
More - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2020
Tajna je u vodi: Naučnici otkrili formulu sreće

1. Procenite situaciju

Zamoli li vas neko za uslugu, procenite da li imate vremena za to. Čak i ako treba da pomognete porodici ili prijateljima, razmislite. Ako želite da pomognete, pomozite. Ako se ne osećate da treba to da uradite – nemojte. Svoje potrebe treba da stavite na prvo mesto, ne dozvolite da vas iskorišćavaju.

2. Budite pristojni

Ako nemate vremena da nekome pomognete ili učinite uslugu, recite to na pristojan način. Jednostavnim ali odlučnim tonom objasnite da niste u mogućnosti. Pristojno izvinjenje neće zvučati uvredljivo, a reći nekome „ne“ ne znači biti bezobrazan, objasnila je Mekartnijeva.
Inače, i sami znate, da kada vam se nezadovoljstvo time što stalno činite usluge i kada vam nije do toga gomila, u nekom trenutku ćete „pući“ i reći grublje nego što treba šta vam je na srcu. Zato je bolje i iskrenije odmah zaštiti sebe i ne činiti ništa što vam se ne radi.

3. Praksa čini majstora

Plaši li vas reč „ne“ i mislite li da prosto ne umete i ne možete da izgovorite to, počnite da je izgovarate u nevažnim situacijama kako biste se lakše navikli, pa kad se nađete u ozbiljnijoj situaciji nećete s tim imati problema.

4. Pravi prijatelji uzvraćaju usluge

Pravi prijatelji vas neće iskoristiti, ali neki ljudi opet iznova traže usluge, ali ih ne vraćaju. Ako vas okružuju upravo takvi, ne treba da prekinete prijateljstvo, već se jednostavno udaljite.

5. Budite iskreni

Odbiti poziv na sastanak može biti toliko neprijatno, da ga velik broj ipak prihvati jer se boji da će povrediti nečija osećanja. Najbolji način da izbegnete neprijatnosti jeste da budete iskreni i odlučni, ako kažete da želite biti samo prijatelji, imajte na umu da se i s prijateljima treba družiti.
Recite da vas ne zanima na takav način kako biste izbegli probleme kasnije, piše portal DDL.
Večna mladost - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Japanski test otkriva duboke tajne podsvesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala