Kako Kijev tumači poraz po pitanju „Severnog toka 2“

© Sputnik / Grigoriй Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska nacionalna naftna kompanija "Naftogas"
Ukrajinska nacionalna naftna kompanija Naftogas - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Glavni razlog što je Kijev doživeo krah u borbi protiv projekta „Severni tok 2“ leži u tome što je Ukrajina izgubila status američkog „ljubimca“, smatra bivši direktor kompanije „Naftogas“ Andrej Koboljev.
U članku za „Ukrajinsku pravdu“ on navodi da je očigledna činjenica da SAD nisu ništa dužne Ukrajini.
„Zašto su nam SAD toliko pomagali posle Majdana? Pa zato što smo bili ljubimci Džozefa Bajdena“, rekao je on.
Upravo je takav status Ukrajine u očima Bajdena, tada potpredsednika Amerike, omogućio Kijevu da dobije pomoć bez presedana.
„Šta se dogodilo sada? Odgovor je očigledan – izgubili smo poseban status u Beloj kući. I to ne samo kod predsednika SAD, već i u njegovom okruženju“, dodao je on.
Ali, kako je rekao, pravac kretanja Ukrajine promenio se od 2016. godine a zatim je Kijev sebi dozvolio da načini besmislenu grešku – da zauzme jednu od strana na američkim predsedničkim izborima što ih je, kako kaže, mnogo koštalo.
S druge strane, ta greška je postala jedna od najvećih pobeda „agenata ruskog uticaja“ u Vašingtonu-
U cilju minimizacije uticaja „Severnog toka 2“ po Ukrajinu Kijev mora da obnovi specijalni status u Beloj kući i to je zadatak predsednika Vladimira Zelenskog, zaključio je Koboljev.
Podsetimo, gasovod „Severni tok 2“ će biti dovršen u avgustu, moguće je da će biti pušten u rad već ove godine, izjavio je ranije direktor austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele.
Prema navodima operatora projekta „Nord strim 2 AG“, izgrađeno je 99 odsto gasovoda „Severni tok 2“ .

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
O energetskim ali i neekonomskim aspektima projekta „Severni tok“ u emisiji „Energija Sputnjika” razgovarali su Jelica Putniković i prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma:
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Kijev nastavlja borbu protiv „Severnog toka 2“: Novi plan – savezništvo s Berlinom i zeleni vodonik
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala