Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

„Još jedan čin represije“: Amerika optužila Lukašenka za kršenje prava beloruske atletičarke

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka za uništavanje olimpijskog duha zbog incidenta sa beloruskom atletičarkom Kristinom Timanovskom.

„Lukašenkov režim težio je da izvrši još jedan čin represije na transnacionalnom nivou, pokušavši da natera olimpijsku sportistkinju Kristinu Timanovsku da napusti (takmičenje) samo zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora. Takvi postupci podrivaju olimpijski duh, povređuju osnovna prava i ne mogu se tolerisati“, napisao je Blinken na Tviteru.

Incident sa Timanovskom

Timanovska je trebalo da se takmiči na Olimpijadi u Tokiju u trkama na 100 i 200 metara. Međutim, zbog nedostatka potrebnog broja doping-testova, dva beloruska trkača isključena su iz učešća u štafeti 4h400 metara. Trenerski štab odlučio je da u štafeti učestvuje Timanovska. Sportistkinja je na društvenim mrežama kritikovala ovu odluku. Prema njenim rečima, rukovodstvo pokušava da na račun sportista ispravi svoj nekvalitetan rad.
Nakon toga je nacionalni olimpijski komitet Belorusije objavio da je trenerski štab beloruske atletske reprezentacije odlučio da pošalje Timanovsku kući „zbog njenog emocionalnog i psihičkog stanja“. Predstavnici opozicionog Beloruskog fonda sportske solidarnosti izjavili su da su pokušali da Timanovsku nasilno odvedu iz Tokija, jer je kritikovala rad trenerskog štaba.
Timanovska je izjavila da su na nju vršili pritisak i da su pokušali da je odvedu iz Japana bez njene saglasnosti. Ona je saopštila medijima da namerava da traži azil u Evropi. Obratila se i Međunarodnom olimpijskom komitetu sa molbom da joj pomogne.
Kako mediji prenose, šef japanske diplomatije Tosimicu Motegi nije komentarisao informacije o datumu poletanja Timanovske iz Tokija, ali je istakao da je u stalnom kontaktu sa zainteresovanim stranama, ali da ne namerava da iznosi detalje o situaciji. Kako je rekao, „ona je zatražila azil u trećoj zemlji i trenutno se nalazi na bezbednom“.
Timanovska je 2. avgusta dobila poljsku vizu.
Ranije je portparolka spoljnopolitičke službe EU Nabila Masrali izjavila da Evropska unija smatra da je pokušaj nasilnog vraćanja atletičarke Kristine Timanovske u Belorusiju „još jedan primer represije režima predsednika Aleksandra Lukašenka“.
Zašto je Lukašenko trn u u oku Zapada, pogledajte u emisiji „Moj pogled na Rusiju“ glave urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala