Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Jamajčanka kao „ženski Bolt“, Duplantis se prošetao do zlata /video/

© AP Photo / Matthias SchraderŠvedski atletičar Armand Duplantis
Švedski atletičar Armand Duplantis - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Jamajčanska trkačica Ilejn Tompson-Hera osvojila je dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je dominaciju potvrdio i švedski skakač s motkom Armand Duplantis.
Tompson-Hera je nakon zlata na 100 metara bila najbrža i na 200 metara, te istrčala nacionalni rekord Jamajke u ovoj disciplini sa 21,53 sekunde.
Ona je prethodno istrčala 100 metara za 10,61 sekundu, čime je oborila 33 godine star olimpijski rekord u toj disciplini koji je držala čuvena Florens Grifit Džojner.
Tompson-Hera je, takođe, postala i prva žena u istoriji Igara koja je osvojila zlati i na 100 i na 200 metara, što je, primera radi, njen sunarodnik Jusein Bolt uradio na sva tri izdanja Olimpijskih igara na kojima je učestvovao.
Nedugo zatim dodeljeno je zlato i u konkurenciji muškaraca u skoku s motkom, a osvojio ga je Armand Duplantis.
Neverovatni Šveđanin je do svog prvog olimpijskog zlata stigao sa skokom od 6,02 metara.
On je umalo oborio i svetski rekord, ali nije uspeo da preskoči 6,19 metara. Aktuelni rekord je, inače, njegov i iznosi 6,18 metara.
Rezultat od 6,02 bio mu je i više nego dovoljan za zlato, pošto mu niko nije predstavljao konkurenciju.
Srebro je osvojio Amerikanca Kristofer Nilsen sa 5,97 metara, a bronzan je bio šampion iz Rija Brazilac Tijago Bra sa 5,87.
Zanimljivo je da svi ostali učesnici finala nisu uspeli da preskoče 5,87 metara, pa čak ni Francuz Reno Lavileni, bivši svetski rekorder sa 6,16 metara.
Sinančević ide u finale!
Poraz Hrvata doneo Srbiji priliku za medalju!
Srbić doneo medalju Hrvatskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala