Guverner Njujorka i zvanično optužen za seksualno zlostavljanje žena

© AP Photo / Brendan McDermidEndrju Kuomo, guverner američke države Njujork
Endrju Kuomo, guverner američke države Njujork - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Guverner Njujorka Endru Kuomo danas je zvanično optužen za seksualno zlostavljanje više žena.
Prema izveštaju državnog tužioca koji je danas podeljen sa javnošću, najmanje sedam žena je optužilo Kuoma za seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i nedolično ponašanje.
Specijalna komisija formirala je izveštaj na čak 165 strana, a u njemu se navodi da je uznemiravao sadašnje, ali i bivše zaposlene u američkoj administraciji.
Istovremeno, Kuomo se suočava i sa istragom u vezi sa nekoliko sumnjivih smrti u staračkom domu.
Članovi Demokratske partije pozvali su Kuoma da podnese ostavku na funkciju i suoči se sa posledicama.
Tokom istrage, nekoliko najbližih saradnika guvernera je ispitano, kako bi se utvrdio način rada u njegovoj kancelariji i ispitale optužbe sedam žena.
Komisija je došla do zaključka da su Kuomo i njegovi saradnici stvorili toksično radno okruženje, u kome je postojao strah, jer su koristili metode zastrašivanja kako bi „uznemiravanje postalo uobičajena pojava“.
„Guverner Kuomo seksualno je uznemiravao sadašnje i bivše državne službenice, time kršeći savezne i državne zakone“, saopštila je komisija.
Nezavisna komisija otkrila je kako je Kuomo maltretirao više žena, od kojih su mnoge bile jako mlade, time što ih je „neželjeno i nedopušteno dodirivao, ljubio, grlio i upućivao neprikladne komentare“.
Izveštaj je, prema rečima komisije, otkrio „duboko uznemirujuću, ali jasnu sliku i ponašanje koje nagriza samu strukturu i karakter američke državne vlade“. Kako su dalje naveli, osvetljena je nepravda koja je prisutna na najvišim nivoima vlasti.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala