EU priznala kovid sertifikate iz San Marina gde se primenjuje „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKorona virus vakcina
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Evropska komisija priznala je kovid-sertifikate iz San Marina, gde je praktični čitavo stanovništvo vakcinisano ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

„Evropska komisija priznaje sertifikate o vakcinaciji koji se izdaju u San Marinu i oni sada važe na teritoriji čitave EU i zemalja Šengena“, navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije koji je zajedno sa Institutom „Gamaleja“ proizveo prvu vakcinu u svetu protiv virusa korona.

U saopštenju se navode reči evropskog komesara Didijea Rejndersa koji je rekao da je dobro da se sve više zemalja priključuje sistemu digitalnih kovid sertifikata.
Takođe, EK preduzima aktivne mere za priznavanje sertifikata koje su izdale i druge zemlje, rekao je Rejnders.
San Marino je odobrio primenu ruske vakcine u februaru.
Vakcinacija stanovništva je započela 21. februara. Osim „Sputnjika Ve“, građani San Marina mogli su da se vakcinišu i „Fajzer/BionTek“ preparatom, ali je 85 odsto stanovnika odabralo rusku vakcinu.
San Marino je jedna od prvih država u Evropi koja je uspela da pobedi virus koronu. Već 90 odsto stanovništva je vakcinisano, od čega je većina izabrala rusku vakcinu.
Podsetimo, ranije je RFPI saopštio da nastavlja tesnu saradnju sa Evropskom agencijom za lekove u cilju registracije vakcine na teritoriji EU.
Inspektori EMA završili su procenu usaglašenosti sa standardima kliničkog ispitivanja vakcine i proverili su mesta proizvodnje. Kako je precizirano, usled izvršene inspekcije stručnjaci EMA nisu imali kritičke napomene i dali su pozitivne povratne informacije u okviru procene kliničkog ispitivanja „Sputnjika Ve“.
Pakovanje ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
"Sputnjik Ve" pokazao dobre rezultate u San Marinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala