Dodikovo pitanje Kristijanu Šmitu /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upitao je danas Kristijana Šmita na osnovu čega je imenovan za viskog predstavnika u BiH.
"Recite mi na osnovu čega ste postavljeni? Na osnovu čega ste ovde došli? Koji je dokument predvidio način na koji će te biti visoki predstavnik? Imate li ijednu uzansu koja govori o tome da je poštovano međunarodno pravo? Niste poštovali Dejtonski sporazum, odnosno Aneks 10 u kojem jedino postoji visoki predstavnik, a ne postoji u Ustavu, ni u Opštem okvirnom sporazumu. Nigde se ne pominje, već samo u Aneksu 10 kao visoki predstavnik", rekao je Dodik za RTRS.
Dodik je istakao da je sve mimo toga "blefiranje, podvala i nezakonito ponašanje koje mogu sebi da priušte veliki, moćni, argonatni i bezobrazni, ali mi koji smo mali moramo podosta da trpimo".
"To može da ima i pokušaje i ubeđivanje da treba možda da izdržimo i sačekamo neka druga vremena kako bi konačno uvažili ono što smo postigli na međunarodnom planu, a to je da smo ravnopravan entitet ravnopravnih konstitutivnih naroda... Međunarodna zajednica sve što čini laže i bori se za koncept BiH koji jedino podržavaju Bošnjaci, s namerom da se isele i Hrvati i Srbi. Sa Hrvatima i uspevaju, ali Srbi ostaju značajan faktor i to im postaje problem", naglasio je srpski član Predsednštva BiH.
Dodik je rekao da se ovo što se dešava u BiH sa nelegalnim i nelegitimnim izborom novog visokog predstavnika može nazvati okupacijom.
"Oni kažu da imaju NATO, Alteu... To nema veze se politikom, oni su tu da spreče neki sukob i incident a ne da se bave politikom... Sad smo videli da je to pretnja jer je rečeno - ovde postoje snage, one će nešto uraditi", istakao je Dodik.
On je poručio da je spreman da snosi posledice, te da je najvažnije da nema posledica po narod.
"Moj način političke borbe je do kraja, neću odustati od borbe za Republiku Srpsku i nikada ne bih sebi dopustio da prihvatim nelegitimnost koja dovodi do ukidanja Republike Srpske", poručio je Dodik.
On je istakao da Srpska ima jedinstven stav, da je Parlament jasno rekao da visoki predstavnik nije legalno izabran, te iz toga proizlazi da on ne može da deluje.
"Što se tiče institucija Republike Srpske, mi ćemo uvek delovati kao reakcija, mi nismo preduzeli nijednu akciju već reakciju, to je naše pravo da se branimo. Mi smo ovde napadnuti jednim besramnim pokušajem satanizacije i kvalifikacija koji treba da uništi naš entitet i identitet", rekao je Dodik.
Dodik kaže da potpuno veruje u jedinstvo svih političkih subjekata u Srpskoj, te da je zahvalan liderima i vlasti i opozicije što su o ovom pitanju imali gotovo identične stavove.
O tome šta čeka Kristijana Šmita od ovog ponedeljka i da li je Incko svojom odlukom započeo raspad BiH za Sputnjik je govorio politikolog Aleksandar Pavić:
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala