Znamo da nikada nećete izneveriti: Putin čestitao godišnjicu „krilatim ratnicima“ /video/

© POOL / Uđi u bazu fotografija„Direktna linija“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
„Direktna linija“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Čuvene gardijske Vazdušno-desantne snage Rusije (VDV) danas obeležavaju 91. godišnjicu osnivanja. Tokom svoje istorije snage su prošle dugačak put do zasebnog, elitnog roda vojske Oružanih snaga Rusije. Padobrancima je čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin.
„U redovima čuvenih Vazdušno-desantnih snaga oduvek su služili ljudi posebne čvrstine, snažnog duha, nepokolebljivog karaktera i bratske solidarnosti. Padobranci su kompetentno i operativno rešavali odgovorne zadatke u najtežim, vanrednim situacijama su pokazivali hrabrost i neustrašivost, pokazivali su primer nesebične odanosti otadžbini“, navodi se u Putinovoj čestitki koja je objavljena na sajtu Kremlja.
Prema njegovim rečima, današnja generacija vojnika i oficira ponosi se istorijom padobranskih snaga, s poštovanjem se odnosi prema veteranima i poštuje tradicije koje su postavili.

„Ruski narod zna da na vas uvek može da se računa, da ćete uvek pouzdano i čvrsto štititi nacionalne interese i bezbednost zemlje“, poručio je ruski lider.

Na današnji dan 1930. godine na vojnim vežbama Moskovskog vojnog okruga prvi put je vojska izvela desant sa padobranom, stoga se taj datum smatra rođendanom Vazdušno-desantnih snaga.
Naravno, dalji razvoj vojnih veština morao se odraziti i na zadatke koji su dodeljivani Vazdušno-desantnim snagama. Na početku osnivanja, zasebni odredi rešavali su zadatke od taktičkog značaja u neprijateljskoj pozadini, a već krajem tridesetih godina prošlog veka dodeljivani su im zadaci na operativnom nivou.
U septembru 1941. godine VDV su postale zaseban rod vojske. Nakon toga, kao rezerva vrhovnog komandanta, snage su više puta izvršavale zadatke na prvoj liniji fronta u Avganistanu, u Prvom i Drugom čečenskom ratu, rešavali su zadatke uspostavljanja ustavnog poretka u bivšim sovjetskim republikama, mirovnoj operaciji na Balkanu i prinuđivanju Gruzije na mir, gde je vojska ponovo dokazala svoj profesionalizam.
Kako je u čestitki istakao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, savremene VDV su visoko mobilan rod vojske bez koga je nemoguća zaštita ogromne zemlje kao što je Rusija, rod koji je spreman da rešava visoko složene zadatke u bilo kojoj situaciji.
Vazdušno-desantne snage danas se dinamično razvijaju u skladu sa zahtevima vremena, a opremljene su savremenim naoružanjem i vojnom tehnikom.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala