Zajednička poštanska marka i jedinstvena tarifa Srbije, Severne Makedonije i Albanije?

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICZoran Đorđević i direktor Pošta Severne Makedonije Jani Makraduli
Zoran Đorđević i direktor Pošta Severne Makedonije Jani Makraduli - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i generalni direktor Pošte Severne Makedonije AD Jani Makraduli sastali su se danas u Beogradu i potpisali Protokol o poslovnoj saradnji između JP Pošta Srbije i Pošte Severne Makedonije AD.
Đorđević i Makraduli najavili su i da će vladama Srbije, Severne Makedonije i Albanije uputiti inicijativu za uspostavljanje zajedničke poštanske marke i jedinstvene cene za paketske usluge, kako bi se građanima sve tri zemlje omogućile usluge po jedinstvenoj tarifi, kao dodatni podstrek otvaranju tržišta Balkana.
Pomenuti Protokol je potpisan samo tri dana nakon Regionalnog poslovnog foruma u Skoplju, održanog u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ i predstavlja prvi korak ka konkretizaciji dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, o učvršćivanju ekonomske saradnje u regionu.
„Pošte Srbije i Severne Makedonije žele da budu lideri ne samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima, a Protokol koji smo potpisali predstavlja krovni okvir saradnje na ostvarenju tog cilja. Danas smo utvrdili okvire za razvoj novih zajedničkih servisa, pre svega u domenu aktivnosti na kojima Pošta Srbije već intenzivno radi, a to su digitalizacija usluga i razvoj e-komerca. Približavanje Pošte Srbije i Severne Makedonije doprineće razvoju privreda naših zemalja, boljem nastupu na regionalnom tržištu i doneće nove poslove i prihode, kao i čvršće povezivanje naših građana i privreda“, izjavio je Zoran Đorđević, navodi se u saopštenju javnog preduzeća.
Zastava Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Protest ispred ambasade Albanije u Prištini zbog „Otvorenog Balkana“
On je posebno istakao da će Pošta Srbije, zahvaljujući razgranatoj mreži međunarodnih linija, prvenstveno prema Severnoj Americi, nacionalne avio-kompanije Er Srbija koja će, kako se očekuje, uskoro uvesti i letove ka dalekom Istoku, postati regionalni centar logističko-poštanskih servisa, čime će dodatno podržati realizaciju inicijative „Otvoreni Balkan“.
„Potpisivanje Protokola o saradnji je početak praktične implementacije inicijative 'Otvoreni Balkan', koju su u Skoplju najavili lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Mi smo susedi i saradnici, ali suštinski naša saradnja može da bude daleko veća. Zato današnji dokument nije samo formalnost, jer će naša saradnja, posebno kroz razvoj e-komerca i logističkih kapaciteta, postaviti temelje za otvaranje trgovine na Balkanu, što ima izuzetan značaj i za prevazilaženje posledica izazvanih pandemijom korona virusa“, izjavio je prvi čovek Pošte Severne Makedonije, Jani Makraduli, prenosi B 92.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala