Vašington preti ulaskom u vode Krima: Decenijama smo radili što i britanski razarač, možemo opet

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBrodovi NATO-a ušli u luku Odese
Brodovi NATO-a ušli u luku Odese - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džordž Kent izjavio je da su SAD decenijama radile to što je uradio kontroverzni britanski razarač „Defender“ koji je ušao u teritorijalne vode Krima.
„Možemo se prisetiti epizode ​​iz 1988. godine kada je američki brod izazvao tenziju sa brodovima tadašnje sovjetske flote. I kasnije su američki brodovi preduzimali nešto slično britanskom“, rekao je Kent u intervjuu za časopis „Novo vreme“.
Takođe je optužio Kinu za kršenje prava ostrva koja pripadaju Filipinima. Prema njegovim rečima, Peking ometa slobodu plovidbe Južnim kineskim morem, a Vašington namerava da se bori protiv toga.

„Sjedinjene Američke Države će na isti način i na Crnom moru nastaviti da štite pravo na slobodnu plovidbu. Mi smo jedna od zemalja koja stalno podseća svet da je Krim ukrajinski“, zaključio je američki političar.

Brodovi NATO-a tokom međunarodnih vojnih vežbi Morski povetarac 2020 na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Američki admiral otkrio u kom slučaju bi vojska NATO-a otvorila vatru na ruske brodove

Incident sa britanskim razaračem

Oružane snage zemalja NATO -a krajem juna izvele su nekoliko provokacija kod obale Krima. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo ranije da je 23. juna britanski razarač „Defender“ prešao granicu zemlje u blizini rta Fiolent na Krimu.
Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda. Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama. Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.
Rusija je odlučno reagovala. Iz Moskve su poručili da London mora da bude svestan posledica svojih postupaka, svaka provokacija u blizini ruskih granica podrazumevaće oštar i adekvatan odgovor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala