Ruski političar: Izjava američkog komandanta ─ pokušaj prebacivanja odgovornosti

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Izjava komandanta američke mornarice o incidentima na Crnom moru krajnje je opasna i predstavlja pokušaj da se odgovornost za moguću eskalaciju prebaci na druge, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
„Izuzetno opasna izjava. Sadrži neskrivenu pretnju upotrebom sile. Jasno je da se radi o pokušaju prebacivanja odgovornosti za moguću eskalaciju na druge“, rekao je Gruško.
On je dodao da je osnovni uzrok rastućih tenzija sve veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u neposrednoj blizini ruskih granica. „Gde je Crno more, a gde su Sjedinjene Američke Države?“, upitao je političar.
NATO brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Ruski političar: Crno more je više naša kuća, nego američka
Gruško smatra da bi obnova profesionalnih vojnih kontakata između Rusije i zemalja NATO-a mogla da smanji opasnost od vojnih incidenata.
„Ako je Vašington toliko zabrinut zbog opasnosti od vojnih incidenata, čak i nenamernih, onda bi prvi koraci za smanjenje ove opasnosti mogli biti obnova normalnih profesionalnih vojnih kontakata između Rusije i zemalja NATO-a i suštinska reakcija na predlog ruske vojske za deeskalaciju i poboljšanje mehanizama za izbegavanje vojnih incidenata, uključujući uspostavljanje minimalno dozvoljene udaljenosti između borbenih aviona i ratnih brodova“, objasnio je Gruško.
Ranije je komandant američke mornarice u Evropi i Africi admiral Robert Berk izjavio da se može tvrditi da Rusija provocira SAD da prve izvrše napad na Crnom moru, ali je napomenuo da se to neće dogoditi ukoliko ne dođe do provokacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala