Putin čestitao Pašinjanu izbor za premijera Jermenije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan imenovao je Nikolu Pašinjana za premijera zemlje, prvog dana zasedanja novog parlamenta.
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Pašinjanu izbor za premijera Jermenije i izrazio spremnost Moskve da nastavi konstruktivni dijalog sa Jerevanom.
Pašinjan je i u prošlom mandatu vršio dužnost premijera ove kavkaske države.
Danas je imenovan i novi predsednik skupštine - Alen Simonjan.
Prema ustavu zemlje, predsednik odmah na početku mandata novoizabrane Narodne skupštine imenuje za premijera kandidata koga je predložila parlamentarna većina.
Izbori u Jermeniji - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Završeni parlamentarni izbori u Jermeniji – izlaznost 49,4 odsto
Sam kabinet se formira u roku od 15 dana od imenovanja premijera. Posle toga, šef vlade mora u roku od 20 dana da podnese zakonodavcima program svog kabineta.
U Jermeniji su 20. juna održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je učestvovala 21 stranka i četiri bloka. Partija Građanski dogovor v. d. premijera Nikola Pašinjan je, prema konačnim podacima CIK-a, pobedila sa 53,91 odsto glasova, blok „Jermenija“ bivšeg predsednika Roberta Kočarjana dobio je 21,9 odsto, blok „Imam čast“ Serža Sargsjana podržalo je 5,22 odsto birača. CIK je saopštila da će Pašinjanova stranka u novom parlamentu dobiti 71 mandat, Kočarijanov blok 29, a Sargsjanov – sedam.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala