Kusturica za Sputnjik: Vatrena stihija nije stigla do Mećavnika

© Tanjug / Rade PrelićEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Vatrena stihija koja je u subotu zahvatila brdo Brezovica u blizini Mokre Gore mogla je stići i do Mećavnika i Drvengrada, ali je zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasno-spasilačkih jedinica, požar lokalizovan, a u toku dana će verovatno biti i potpuno ugašen, rekao je Sputnjiku reditelj Emir Kusturica.
„Nakon skoro 48 sati velike bitke da se lokalizuje požar na brdu Brezovica kod Mokre Gore i time spreči da vatra i njeno razarajuće dejstvo ugroze Mokru Goru, zahvaljujući dobroj organizaciji, MUP-u Srbije, ljudima iz jedinica za vanredne situacije, odnosno ljudima koji se profesionalno bave gašenjem vatre, te helikopterskoj jedinici, uspeli smo da lokalizujemo požar i mislim da će on u toku dana biti potpuno ugašen“, rekao je Emir Kusturica.
On je naglasio da lokalizovanje požara na Mokroj Gori predstavlja dobar primer saradnje vatrogasno-spasilačkih jedinica s nadležnim organima lokalne i republičke vlasti.
„Srećna okolnost je da je veliki požar lokalirozvan zahvaljujući tome što ga je vatrogasna jedinica videla na vreme i što smo imali razumevanje i ogromnu podršku“, rekao je Kusturica.
Prema njegovim rečima, Mećavnik i Drvengrad nisu ugroženi požarom zahvaljujući tome što je širenje vatrene stihije na vreme sprečeno.
Mećavnik i Drvengrad nisu blizu, ali da se nismo ovako dobro organizovali bili bi blizu. Srećom, ljudi se tamo odmaraju najnormalnije. Naglašavam još jednom da se treba setiti ovakvih događaja zato što je ovo gašenje požara bilo izuzetno uspešno“, rekao je Kusturica.
© Tanjug / RADE PRELICEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Emir Kusturica
Reditelj je dodao da je, prema grubim procenama, u vatri stradalo oko 50 hektara šume, mahom četinarske.
Kako je sinoć rekao načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užica Saša Cicvarić, požar je izbio na području Brezovice na Mokroj Gori. Gašenje vatre su, prema njegovim rečima, u velikoj meri otežali jak vetar i visoka temperatura.
U saopštenju MUP navedeno je da su na područje zahvaćeno vatrom upućeni vatrogasci-spasioci iz 10 gradova Srbije sa teškom mehanizacijom, autocisternama i vozilima za gašenje šumskih požara, 78 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala