„Gasprom“ smanjio tranzit gasa u evropska skladišta

© AP Photo / Joerg SarbachSkladište gasa u nemačkom Redenu
Skladište gasa u nemačkom Redenu   - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
„Gasprom“ je smanjio količinu gasa koji se upumpava u najveća evropska skladišta, svedoče podaci portala „Gas Infrastructure Europe“.
Prema podacima sajta, smanjio se tranzit u skladišta Hajdah u Austriji, Reden u Nemačkoj i Bergermer u Holandiji. Sve njih koristi „Gasprom“. Pri tome, upumpavanje se obično povećava vikendom zbog smanjenja potražnje u industriji i, shodno tome, oslobađanja dodatnih količina za usmeravanje gasa do skladišta.
Ranije je objavljeno da je „Gasprom“ odlučio da neće rezervisati dodatne kapacitete za tranzit gasa u Evropu preko Ukrajine za avgust. Uzimajući u obzir već istanovljene kapacitete u julu, kompanija je ispumpavala 124 miliona kubnih metara gasa dnevno, ista količina planirana je i za avgust.
Međutim, zbog radova na popravci gasovoda „Jamal-Evropa“ i „Severni tok 1“, isporuke gasa u Evropsku uniju su se neznatno smanjile, a u evropskim podzemnim skladištima došlo je do nedostatka rezervi što je dovelo do povećanja cena na njihovo tržište gasa.
O energetskim ali i neekonomskim aspektima projekta „Severni tok“ u emisiji „Energija Sputnjika” razgovarali su Jelica Putniković i prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma:
Pročitajte još:
Gasprom: Nastavićemo sa tranzitom gasa preko Ukrajine ako bude potražnje
Ukrajinski gasni operater: Rusija smanjuje tranzit gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala