Brisanje tragova Srba: Preko katastra do „etničkog prečišćavanja“ u Federaciji BiH

© Foto : PixabayImovina
Imovina - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Pod izgovorom harmonizacije zemljišnih knjiga i katastra, vlasti FBiH iz vlasništva brišu Srbe rasejane po svetu. Na delu je, smatra banjalučki analitičar Vojislav Savić, „etničko prečišćavanje“ FBiH, jer je etničko čišćenje Srba u tom BiH entitetu već izvršeno tokom građanskog rata.
Kad jedan narod očistite sa neke teritorije, kreće administrativni deo — brisanje iz knjiga, prepisivanje istorije, brisanje svih tragova da je ijedan Srbin tamo živeo, da biste mogli da verifikujete svoju verziju istorije, svoju verziju događaja — da su Srbi odjednom došli i izvršili agresiju na BiH. To možete postići samo ako ljude ubedite da Srbi tu nikada nisu živeli, kaže Savić.
Brisanje tragova Srba u FBiH
Usklađivanje katastarskih knjiga sa zemljišnim knjigama u entitetu Federacija BiH (FBiH) objektivno je potrebno kako bi se uredio haos nastao još 1984, kada je u SR BiH usvojen zakon o katastrima. Međutim, izgleda da vlasti FBiH to pitanje rešavaju preko leđa Srba.
Naime, kantoni i opštine FBiH objavljuju oglase da se vlasnici poseda jave kako bi bili upisani u katastarske knjige, ali u lokalnim medijima, u „Službenom glasniku“ ili na oglasnim tablama, ostavljajući kratak rok od 60 dana zainteresovanima da se jave; ako se niko u zadatom roku ne javi, imovina se upisuje na ime kantona ili opštine. S obzirom da se većina Srba sa područja koje zauzima FBiH iselila još tokom građanskog rata, mnogi od njih ne mogu da odgovore na ovakav poziv i njihova imovina se upisuje na račun opština, kantona, a neretko i pojedinaca.
Kreće kampanja Beograda i Banjaluke
Kako bi se sprečilo otimanje srpske imovine u FBiH (koja je prema popisu iz 1991. iznosila 8.400 kvadratnih kilometara), Kancelarija za pravnu pomoć Srbima u FBiH iz Republike Srpske i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije od septembra pokreću akciju obaveštavanja svih koji mogu biti zainteresovani, a žive u inostranstvu. Cilj je da što više vlasnika imovine u FBiH i njihovih potomaka budu upisani u katastarske knjige.
Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Poigravanje sa realnošću: Sarajevo otvara osetljivu temu – da Srbi ostanu bez imovine
Kampanja može da doprinese da imovina Srba u FBiH bude sačuvana, smatra Savić.

„Nastavak etničkog čišćenja administrativnim putem računa na pasivan odnos onih koji su otišli, da se zaboravi na prošli život. Međutim, uz pomoć države, uz pomoć institucija to može da se ublaži i da Srbi koliko-toliko očuvaju svoj položaj u FBiH“, ističe Savić.

Pravo na imovinu ne zastareva
Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Milan Blagojević napominje da se jedinstvena evidencija nepokretnosti u BiH vodi u opštinskim sudovima po mestu gde se nepokretnost nalazi. Ti sudovi u vanparničnom postupku utvrđuju ko je nosilac prava svojine, a na to rešenje nezadovoljna stranka ima pravo žalbe kantonalnim sudovima, koji odlučuju u žalbenom postupku.

„Ukoliko stranka koja je izjavila žalbu nije zadovoljna ni odlukom kantonalnog suda, ima pravo da izjavi apelaciju Ustavnom sudu BiH i to je konačna instanca koja bi po Ustavu BiH trebalo da odluči. Naravno, u takvoj apelaciji bi se apostrofirala povreda prava na imovinu učinjena u postupku koja je prethodila izjavljivanju apelacije, to jest u postupku koji je proveden u nadležnom opštinskom ili kantonalnom sudu“, objašnjava pravnu proceduru Blagojević.

Ukoliko građani i propuste rokove za žalbu tokom postupka harmonizacije zemljišnih i katastarskih knjiga, naredni pravni lek je vlasnička tužba u parničnom sudskom postupku. Pravo vlasništva nije zastarivo, pa tako i pravo na podnošenje tužbe radi zaštite prava svojine ne može da zastari, dodaje naš sagovornik.
„Stoga i ljudi koji su propustili rokove u ovom sadašnjem postupku, mogu podneti tužbu u parničnom sudskom postupku za zaštitu prava svojine, s tim što moraju imati dokazni materijal kojim mogu da dokažu da je sadašnje rešenje koje je doneo nadležni organ u Federaciji pravno nevaljano i da oni imaju jače dokaze za svoje pravo svojine“, ističe on.
Najviše žalbi u Sarajevu, Mostaru i Bihaću
Protiv prvostepenog rešenja katastarske podružnice, građanima na raspolaganju stoji i žalba Federalnom zavodu za geodetske i katastarske poslove FBiH, a ako u tom slučaju stranka ne bude zadovoljna, može da izjavi žalbu u upravnom sporu nadležnom kantonalnom sudu, kaže Blagojević.
Arno Gujon - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Gujon u Drvaru: Srbi u Federaciji BiH nisu sami
Za sada, kako pišu beogradski mediji, najviše slučajeva otimanja srpske imovine događa se u Sarajevu, Mostaru i Bihaću, ali je prisutno i u drugim delovima FBiH. Zbog toga je Kancelarija za pravnu pomoć Srbima u FBiH otvorila podružnice u Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Nevesinju, kako bi vlasnici imovine ili njihovi potomci mogli da se jave. Sa druge strane, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pokrenuće kampanju obaveštavanja potencijalno zainteresovanih preko iseljeničkih udruženja, ali i putem društvenih mreža.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala