Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Beloruska atletičarka došla u ambasadu Poljske u Tokiju

© AP Photo / Martin MeissnerBeloruska atletičarka Kristina Timanovska
Beloruska atletičarka Kristina Timanovska - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Beloruska atletičarka Kristina Timanovska došla je u ambasadu Poljske u Tokiju, saopštila je televizija „Skaj njuz“.
„Beloruska olimpijska atletičarka Kristina Timanovska stigla je u ambasadu Poljske u Tokiju nakon što je odbila da se ukrca na let za Minsk“, preneo je kanal.
Ranije je objavljeno da je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski izjavio da je Poljska spremna da prihvati Timanovsku, koja je odbila da se vrati u svoju domovinu i da joj obezbedi nastavak sportske karijere.
Istovremeno, diplomatska misija Belorusije je saopštila da atletičarka Kristina Timanovska za sada nije kontaktirala belorusku ambasadu u Japanu.
Takođe je saopšteno da je Beloruskinja dobila ponudu iz Praga da joj odobri azil.
„Predstavnici japanskih vlasti upravo su nam potvrdili da je beloruska atletičarka Kristina Timanovska primila našu ponudu za azil. Ako ga prihvati, mi ćemo joj pomoći koliko god možemo. Olimpijske igre ne treba povezivati sa politikom, postupci Lukašenkovog režima jednostavno su sramotni“, napisao je na svom nalogu na Tviteru češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulganek.
Kristina Timanovska - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Češka ponudila azil beloruskoj atletičarki
Sa svoje strane, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske Kleman Bon izjavio je da će Evropska unija razmotriti mogućnost da se beloruskoj atletičarki odobri politički azil.
Nacionalni olimpijski komitet Belorusije objavio je u nedelju da je trenerski štab beloruske atletske reprezentacije odlučio da pošalje Timanovsku kući zbog njenog emocionalnog i psihološkog stanja. Planirano je da se Timanovska takmiči u Tokiju u trkama na 100 i 200 metara. Zbog nedostatka potrebnog broja doping-testova, dva beloruska trkača isključena su iz učešća u štafeti 4h400 metara. Trenerski štab odlučio je da u štafeti učestvuje Timanovska. Sportistkinja je na društvenim mrežama kritikovala ovu odluku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala