SAD smanjuju broj zaposlenih u ambasadi u Moskvi

© Sputnik / Ilya PitalevZastava SAD na zgradi američke ambasade u Moskvi
Zastava SAD na zgradi američke ambasade u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države od 1. avgusta moraju da usklade sastav svoje ambasade i konzulata u Rusiji sa novim zahtevima, prema kojima je Vašingtonu zabranjeno zapošljavanje državljana Rusije i trećih zemalja.
Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan ranije je izjavio da će se zbog ovih mera ruske vlade broj diplomatskih misija u Rusiji smanjiti na 120 ljudi, zbog čega neće moći u potpunosti da pružaju konzularne usluge.
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u petak da su SAD bile primorane da otpuste 182 lokalno angažovana radnika i desetine ljudi koji su radili po ugovoru u diplomatskim misijama u Moskvi, Vladivostoku i Jekaterinburgu.
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Amerika otpušta 182 službenika diplomatskih misija u Rusiji
„Ove neprijatne mere ozbiljno će uticati na rad naših misija u Sjedinjenim Američkim Državama, što potencijalno uključuje i bezbednost našeg osoblja, kao i mogućnosti za diplomatske kontakte sa ruskim vlastima“, istakao je Blinken.
Istovremeno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao da Moskva neće predstavljati prepreke ako SAD žele da zaposlene u ruskoj ambasadi zamene američkim građanima, ali da će na snazi ostati gornja granica od 455 zaposlenih.
Rusija je zahtevala od Sjedinjenih Američkih Država da ne zapošljavaju državljane Rusije kao recipročnu meru za još jedne sankcije koje je Vašington uveo u aprilu. Tada su pod nove sankcije potpala 32 fizička lica i udruženja. Sankcije su takođe zabranile američkim finansijskim institucijama da kupuju ruske državne obveznice posle 14. juna. Osim toga, Vašington je najavio da će iz zemlje proterati deset zaposlenih u ruskim diplomatskim misijama. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da politika američkih sankcija ne odgovara interesima naroda dveju zemalja.
Kao odgovor na američke sankcije usledio je odgovor Rusije. Konkretno, Moskva je donela odluku da otkaže sporazum o putovanju američkih diplomata izvan svojih baza, kao i da zabrani Rusima i državljanima trećih zemalja da se zapošljavaju u američkoj ambasadi ili generalnom konzulatu. Osim toga, Rusija je uključila Sjedinjene Američke Države (zajedno sa Češkom) na spisak neprijateljskih država kojima je zabranjeno zapošljavanje državljana trećih zemalja.
Pročitajte još:
Ruski ambasador o novim američkim sankcijama: Još jedan konfrontacioni potez Vašingtona
Američka ambasada u Moskvi ograničava rad i izdavanje viza; Peskov: Ništa se ne menja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala