Pionirska inicijativa Moskve u oblasti gde se poklapaju interesi Rusije i SAD

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSamit Rusija-SAD u Ženevi
Samit Rusija-SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Rusija je prva zemlja u svetu koja je Ujedinjenim nacijama podnela nacrt konvencije o suzbijanju-sajber kriminala, što pokazuje želju Moskve da poveća nivo globalne bezbednosti. Eksperti takođe ocenjuju i da bi njena primena mogla da pomogne u poboljšanju odnosa između Rusije i SAD.
Kako je saopštilo Generalno tužilaštvo Ruske Federacije, Rusija je specijalnom komitetu UN podnela nacrt konvencije o suzbijanju sajber-kriminala. Rusija je tako postala prva zemlja koja je razvila i podnela specijalnom komitetu nacrt univerzalne konvencije posvećene borbi protiv sajber-kriminala.
To znači da Rusija nudi svetskoj zajednici sopstvena dostignuća koja bi mogla da predstavljaju osnovu budućeg sveobuhvatnog instrumenta u borbi protiv sajber-kriminala.
Ruski ekspert Vladimir Šapovalov upozorava da sajber-kriminal postaje ozbiljan problem za ceo svet, a meta su, kako dodaje, i privatna lica i poslovne strukture i cele države.

„Beleže se ozbiljni napadi na brojne američke kompanije, a takođe i ruske kompanije i vladine strukture postaju stalna meta sajber-napada. Sada postaje sve očiglednija potreba ne samo da se koordinišu napori zemalja sveta, već da se primeni jedinstvena strategija u borbi protiv sajber-kriminala na globalnom nivou. S tim u vezi, Rusija je zapravo pionir“, rekao je Šapovalov za Sputnjik.

On ističe da je upravo ruska strana ta koja neprestano poziva države na saradnju u borbi protiv sajber-kriminala.

„Ova inicijativa je očigledan rezultat takve politike Rusije. I takođe, ovo je dokaz da u ovoj oblasti, kao i u drugim sferama, Rusija štiti ne samo svoje interese i interese svojih građana, već takođe nastoji da poveća nivo globalne bezbednosti“, kaže Šapovalov.

Hitan odgovor na sajber-napade

Kako navodi Generalno tužilaštvo Ruske Federacije, nacrt konvencije ima niz prednosti, a pre svega uzima u obzir savremene izazove i pretnje u oblasti međunarodne informacione bezbednosti, uključujući zloupotrebu kriptovalute.
Ovim nacrtom predlaže se klasifikovanje sajber-kriminala u 23 vrste, a ne u 9, kao što je to trenutno praksa. To su radnje izvršene putem interneta, telefona i drugih sredstava komunikacije. Među njima su neovlašćeni pristup ličnim podacima, terorizam, ekstremizam, rehabilitacija nacizma, ilegalna trgovina drogom i oružjem, učešće maloletnika u ilegalnim aktivnostima i još mnogo toga.
Osim toga, proširuje se obim međunarodne saradnje u oblasti izručenja i pravne pomoći u krivičnim delima, uključujući otkrivanje, hapšenje, oduzimanje i povraćaj imovine.
Enter ključ - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Previše smo dozvolili internetu — kako da se zaštitimo
Dokument se fokusira na hitne mehanizme saradnje koji povećavaju brzinu i efikasnost agencija za sprovođenje zakona u okviru istraga o visokotehnološkom kriminalu, a koji zahtevaju hitnu reakciju i odgovor.
U vezi sa rastom sajber-kriminala širom sveta, generalni tužilac Ruske Federacije Igor Krasnov prošle godine je stvorio međuresornu radnu grupu za borbu protiv informacionog kriminala. Jedan od glavnih zadataka grupe bio je upravo izrada nacrta univerzalne sveobuhvatne međunarodne konvencije protiv upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe.
Nedavno je i ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da se beleži povećanje kriminala u IT sferi. Istakao je da se tokom proteklih šest godina broj takvih zločina povećao čak 10 puta.

Rusija i SAD zajedno protiv pretnji

Gevorg Mirzajan, vanredni profesor Finansijskog univerziteta pri Vladi Rusije, smatra da zajednička borba protiv sajber-kriminala može pomoći u poboljšanju odnosa između Rusije i SAD.

„Da bi se naši odnosi poboljšali, potrebna nam je saradnja po nekim konkretnim pitanjima. To ne bi trebalo da budu teme koje su daleko od realnosti. Potrebna nam je saradnja na terenu, u praksi, o primenljivim pitanjima, a sajber-bezbednost je jedno je od njih“, rekao je Mirzajan.

Članovi crvenog tima rade na laptopovima tokom simulacije sajber-napada u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
„Razum konačno pobedio“: Vašington smatra da ruske vlasti ne stoje iza sajber napada na SAD
On dodaje da se u sferi sajber-bezbednosti ruski i američki interesi poklapaju.

„I Rusija i Sjedinjene Države ozbiljno procenjuju sajber-pretnje, to je i propisano u bezbednosnim strategijama naših zemalja. To su takve pretnje novog vremena, kada, uslovno rečeno, jedna obučena osoba preko računara može više da našteti jednoj državi od dve divizije. Zbog toga Rusija i SAD mogu i treba da sarađuju i ne treba da se upuštaju u besmislene optužbe. Sajber-teroristi nemaju crvene linije, oni prete i Rusiji i SAD i celom civilizovanom svetu i zato bi bilo veoma dobro da se Moskva i Vašington dogovore o zajedničkom suprotstavljanju tim pretnjama“, zaključio je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala