Pet načina kako menadžeri mogu da pomognu zaposlenima

© SputnikNovinari zaposleni u MIA „Rosija sevodnja“ na svojim radnim mestima
Novinari zaposleni u MIA „Rosija sevodnja“ na svojim radnim mestima - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Tokom poslednjih 18 meseci mnogi su se borili sa stresom izazvanim životom u pandemiji zbog brige o zdravlju voljenih, balansiranja između školovanja dece od kuće i brige o deci, kao i zbog borbe sa izolacijom i usamljenošću.
Posao je takođe predstavljao izazov. Više od polovine zaposlenih širom sveta priznalo je da se oseća premoreno zbog povećanog obima posla. Broj sastanaka, mejlova i razmenjenih poruka je drastično porastao, dok je hibridni način rada postao norma.

Međutim, menadžeri i donosioci odluka su prošli mnogo bolje. Čak 61 odsto menadžera kaže da je tokom prethodnog perioda napredovalo.

Na to su uticali brojni faktori, poput činjenice da menadžeri imaju veće profesionalne mreže za podršku, ali i više dana odmora.
S obzirom na to da je leto u toku, postoje nekoliko stvari koje menadžeri mogu da urade kako bi pomogli članovima svojih timova da „napune baterije“ i uspešno se vrate poslu, piše portal Menadžer.
Štednja ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Šta je Paretovo pravilo štednje i kako da ga upotrebite

Aktivno podržavajte ljude da uzmu slobodne dane

Objasnite ljudima da odmor treba da iskoriste da se u potpunosti isključe od posla. Pokažite to na vlastitom primeru. Uzmite nekoliko slobodnih dana i objasnite svom timu da za to vreme nećete biti dostupni za posao. Ako u trajanju odmora ne putujete na neku destinaciju, već ostajete kod kuće obavezno recite svom timu i ostanite pri odluci da se nećete uključivati u posao kao da ste otišli na Sejšele. Tako ćete članovima vašeg tima „dozvoliti“ da urade isto.

Iskoristite vreme provedeno van posla da razmislite o vašem menadžerskom stilu

Jasno je da se ljudi osećaju veoma istrošeno. Zbog toga će po ulasku u hibridni način rada biti bolje pozicionirani oni menadžeri kojima je važnije kako se njihovi zaposleni osećaju, a ne koliko su produktivni. Možda će ovakav prelazak na empatično liderstvo biti stran za starije članove menadžmenta, pa mogu da krenu s jednostavnim i konkretnim potezima poput započinjanja razgovora interesovanjem za zdravlje zaposlenog, ili, još bolje, o tome kako zaposleni uspeva da balansira između poslovnog i privatnog života.
Ono što je od suštinske važnosti jeste aktivno slušanje sugovornika. Takođe, fleksibilan pristup je veoma bitan. Podržavajte ljude da pristupe radnom danu na nelinearni način, tako što će ostaviti dovoljno slobodnog vremena za decu, kućne ljubimce. I fitnes može da pomogne ljudima da povrate osećaj stabilnosti.

Posvetite više vremena obukama

Ako je posao u vašoj industriji sporiji tokom leta, to je sjajna prilika da zaista podstaknete svoj tim da maksimalno iskoristi dostupne mogućnosti za učenje i razvoj profesionalnih veština. Razgovarajte s njima o nekim obukama koje su vama bile zanimljive, posebno onima koje se fokusiraju na veštine vezane za zaštitu i održavanje mentalnog zdravlja.
Biznismen - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Zarade američkih direktora 299 puta veće od radničkih

Osnažite ljude

Brojni kompjuterski alati pomažu zaposlenima da ostanu u kontaktu, ali takođe nude i uvid baziran na podacima koji mogu da im pomognu da se isključe i fokusiraju na zdravlje i lične prioritete. S obzirom na to da su tokom leta dani duži, podsetite svoje zaposlene da iskoriste mogućnosti koje im ovi alati pružaju, i da više vremena provode napolju.

Budite transparentni u vezi s povratkom u kancelarije

Nijedna kompanija nema sve tačne odgovore vezane za kreiranje idealnog hibridnog poslovnog okruženja. Osigurajte da su svi zaposleni obavešteni ne samo o svim odlukama koje donosi menadžment, već i o tome kako se donose odluke, kako bi videli da kompanija uzima u obzir potrebe zaposlenih. Ovog leta ovo pitanje će biti na umu svakog radnika – tako da će otvorena, jasna komunikacija uveliko doprineti uklanjanju svih briga vezanih za to.
Pilot - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Koji su najviše, a koji najmanje plaćeni poslovi u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala