Makedonski premijer: Očekujem i ostale, za godinu i po dana neće biti granica

© Tanjug / TANJA VALICZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Balkan više nije tempirana bomba, već simbol prijateljstva, a regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" stvara mogućnosti da sada mnogo toga uradimo i sami u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, poručio je za Tanjug TV premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.
Zaev veruje da će u predstojećem periodu da se priključe i ostale zemlje i pored negativnih reakcija koje dolaze iz Prištine, Sarajeva i Podgorice. Te rekacij su, po njegovom mišljenju, beznačajne jer su stavovi građana prema analizama koje je video pozitivni.
"Šta je tu loše ako zajednički delujemo u slučaju požara, poplava ili zemljotresa. Mi trostruko povećavamo naše kapacitete, što znači više spasenih života, kao i zaštićenu imovinu", kaže Zaev.
Na samitu u Skoplju u četvrtak, Mini Šengen je preimenovan u Otvoreni Balkan i potpisani su sporazumi o unapređenju ekonomskih veza, a Zaev kaže da će fokus u narednom periodu biti da granice između Albanije, Srbije i Severne Makedonije rade po principu "Nema zadržavanja, samo kreni".
Kako je poručeno na samitu, ako se prevaziđu slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između naših zemalja.
Zaev naglašava da će to biti otvoreni prostor i da će se na softverski način povezati PDV, tako da će, kaže, ako kamion krene iz Novog Sada za Đevđeliju, svi podaci o PDV-u proći kroz jedan sistem.
"Gubimo jednu milijardu evra čekajući na granicama. Naši sistemi bezbednosti i Ministarstva za unutrašnje poslove imaju odličnu saradnju i međusobno dele poslove o eventualnoj borbi protiv kriminala i korupcije. Zajedno ćemo da investiramo u verovatno najveću fotonaponsku centralu od oko 700 megavata", kaže Zaev.
Ističe, otvorene su mogućnosti za finansiranje projekata koji će direktno da pomažu građane, bez čekanja da se to uradi kroz poglavlja i članstvo u EU.
"Kada krenem iz moje Strumice, pa dok stignem u Beograd, Gornji Milanovac ili Novi Sad, meni će putarine da budu niže za pet odsto, a možda čak i 10 odsto i ovo će važiti za sve Makedonce, Srbe i Albance. Hoteli će takođe da ponude popust od 10 odsto za smeštaj i restorane za građane iz Otvorenog Balkana", poručuje Zaev.
On ističe da se mora raditi na međudržavnim vezama, kao i vezama naših ekonomija, komora, umetnika iz svih oblasti, preneo je Tanjug.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Vučić: “Otvoreni Balkan“ će uspeti, baš zato što ga nije smislio niko osim nas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala