Kandidat za nemačkog kancelara preti novim sankcijama Rusiji

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Kandidat za nemačkog kancelara iz konzervativnog bloka CDU/CSU Armin Lašet zapretio je Rusiji sankcijama ako se gasovod „Severni tok 2“ upotrebi protiv Ukrajine.
„Ako Rusija ponovo preduzme agresivne akcije protiv Ukrajine, Nemačka će preduzeti mere na nacionalnom nivou i zalagati se za kazne unutar Evropske unije“, rekao je Lašet u intervjuu za poljski list „Ržečpospolita“.
Prema njegovim rečima, na taj način će Nemačka „sprečiti“ korišćenje „Severnog toka 2“ kao „geopolitičkog oružja“. Nemački političar tvrdi da sporazum o gasovodu između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke pruža instrumente pomoću kojih one „mogu zajedno da pozovu Rusiju na odgovornost zbog destruktivnih aktivnosti“.
On je pri tome dodao da suverenitet i bezbednost Ukrajine moraju biti prioritet spoljne politike Nemačke.

Izgradnja gasovoda

„Severni tok 2“ je gotovo 99 odsto završeni gasovod iz Rusije u Nemačku sa ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Protiv njegove izgradnje aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje su zainteresovane za promociju svog prirodnog tečnog gasa u zemljama EU, kao i Ukrajina i Poljska koje projekat nazivaju političkim. Vašington je četiri puta uvodio sankcije u pokušaju da spreči njegovu realizaciju, ali je izgradnja došla do završne faze i trebalo bi da bude završena do kraja leta.
Ranije su Berlin i Vašington izdali zajedničko saopštenje o „Severnom toku 2“ u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbediti nastavak snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine posle 2024. godine. Nemačka se takođe obavezala da će tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja.
Moskva je više puta pozivala da se prestane sa politizacijom situacije, podsećajući da je gasovod koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju i naglašavajući da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument pritiska.
Pročitajte još:
Izgrađeno 99 odsto gasovoda: „Severni tok 2“ biće završen u avgustu
Mediji: Nemačka će preduzeti mere ako Rusija bude koristila gas kao oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala