Glavni ruski bezbednjak o navodnom trovanju Navaljnog: Postoji mnogo nedoslednosti

© Mosgorsud / Uđi u bazu fotografijaNavaljni pred sudom
Navaljni pred sudom - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Postoji ogroman broj nedoslednosti u slučaju navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog 2020. godine, ali Spoljnoobaveštajna služba zna deo istine o tome šta se dogodilo, izjavio je direktor službe Sergej Nariškin za televiziju „Rusija 1“.

„Ima ogroman broj nedoslednosti. Teško je reći da li je zaista bio otrovan kasnije, nakon što se ukrcao u avion. Ali ako su zaista pronađeni neki markeri, onda je realnija pretpostavka da je nešto, neka supstanca, uneta u njegov biološki materijal“, dodao je Nariškin. A to se nije dogodilo na teritoriji Rusije, naglasio je on.

On je objasnio da ovakve zaključke izvodi na osnovu zaključaka lekara, specijalista koji su radili sa njim na teritoriji Rusije i sa daljom logikom događaja.
Nariškin je objasnio da ruska spoljnoobaveštajna služba zna deo istine o slučaju navodnog trovanja Navaljnog.
„Znamo deo istine. Ne sve, neću da lažem i neću da se hvalim. Ali znamo deo istine u delu koji se tiče ‘berlinskog pacijenta’. Ili neke indirektne dokaze o istini“, precizirao je on.
Ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Moskovsko Tužilaštvo: Strukture Navaljnog spremaju obojenu revoluciju po nalogu stranih centara
„Radi se o tome da smo godinu dana pre ove epizode ​​dobili pouzdane i proverene informacije da je u jednoj od zapadnih zemalja, evropskih zemalja održan sastanak na kojem su učestvovale specijalne službe i takozvane fondacije, nevladine organizacije i različite vladine strukture, gde se ozbiljno razgovaralo o tome kako podržati protestni pokret u Rusiji koji je praktično izbledeo“, dodao je Nariškin.
Prema njegovim rečima, potpuno ozbiljno se razmatralo pitanje da je potreban žrtveni jarac.
„I bilo bi bolje da je ova žrtva iz redova lidera protestnog pokreta. Ne želim ništa da kažem, ali mogu se povući neke paralele“, istakao je direktor Spoljnoobaveštajne službe.
Pod „žrtvenim jarcem“ podrazumeva se žrtva provokativnog ubistva, čija bi smrt trebalo da izazove veliko odjek u javnosti, a koja će se iskoristiti za destabilizaciju društvene situacije. Po pravilu se za žrtvu bira istaknuta ličnost. Takva ubistva su godinama mnogo puta korišćena za pokretanje „obojenih revolucija“ u različitim zemljama.
Navaljni je hospitalizovan u Omsku 20. avgusta prošle godine nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Nakon pregleda, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, koji je izazvao oštru promenu šećera u krvi. Za sada nije jasno čime je ono bilo prouzrokovano, ali prema omskim lekarima, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.
Kasnije je Navaljni avionom prebačen u Nemačku. Posle toga je nemačka vlada objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Istovremeno, vlasti Nemačke ranije nisu negirale da je njihova obaveštajna služba BND od 1990-ih godina imala pristup bojnom otrovu „Novičok“.
Pročitajte još:
Zaharova: Pristalice Navaljnog izvode akcije po američkom priručniku
Rusija: Nemačka, Francuska i Švedska sakrile izuzetno važne informacije u vezi s Navaljnim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala