Američki stručnjaci o udaru na tanker u Arapskom moru: Prvi smrtonosni napad dronom u regionu

© AP Photo / Johan VictorTanker "Mercer Strit"
Tanker Mercer Strit - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Američki stručnjaci za eksplozive saopštili su da je na tanker s naftom, koji je plovio u Arapskom moru nadomak obala Omana, izvršen napad dronom u kojem je poginulo dvoje članova posade broda.
Napad bespilotnom letelicom na tanker "Mercer Strit" prvi je smrtonosni napad na neki komercijalni brod u ovom regionu koji potresaju tenzije između Irana s jedne, Izraela, SAD i njenih saveznika s druge strane, prenosi AP.
Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, izraelski zvaničnici optužuju Iran da stoji iza ovog smrtonosnog vazdušnog udara bespilotnom letelicom.
Američki nosač aviona "USS Ronald Regan" i raketni razarač "USS Mičer" dopratili su oštećeni tanker do sigurne luke, potvrđeno je iz sedišta 5. flote američke mornarice na Bliskom istoku.
U napadu je ciljan komandni most tankera, a u napadu je probijena kabina brodskog mosta, potvrdio je jedan američki zvaničnik.
Kompanija je saopštila da su u napadu poginula dva člana posade, jedan iz Velike Britanije, a drugi iz Rumunije, kao i da nema povređenih među ostalim članovima posade.
Izraelski zvaničnici koji su govorili pod uslovom anonimnosti okrivili su Teheran za ovaj napad, ali nisu ponudili nikakve dokaze u prilog svojim optužbama, preneo je Tanjug. Istovremeno, ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dominikom Rabom o "potrebi da se oštro odgovori" na napad, ali nije eksplicitno okrivio Iran.
Omanski zaliv - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Izrael okrivio Iran za napad na tanker kod Omana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala