Postignut dogovor o potpisivanju Protokola o bratimljenju ruskog grada Suzdalja i Sremskih Karlovaca

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Mister No / Sremski Karlovci
Sremski Karlovci - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Ruski dom u Beogradu objavio je da je postignut dogovor o potpisivanju Protokola o bratimljenju Suzdalja, grada na oko 220 kilometara severoistočno od Moskve, i Sremskih Karlovaca.
,,Uzimajući u obzir da su naša dva mesta duhovni i kulturni centri svog naroda, smatram da će se njihovim bratimljenjem uspostaviti još jača veza između ruskog i srpskog naroda“, izjavio je predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić na sastanku sa direktorom Ruskog doma Jevgenijem Baranovom.
Sastanak je održan povodom predloga Predstavništva ruske državne organizacije malog i srednjeg preduzetništva „Oslonac Rusije“ o bratimljenju gradske uprave Suzdalja i opštinske uprave Sremskih Karlovaca.
Malo mesto u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca — Sremski Karlovci predstavljali su jedan od najznačajnijih centara ruske emigracije, objavljeno na Fejsbuk stranici Ruskog doma u Beogradu.
Grad je postao utočište za poslednjeg vrhovnog komandanta Ruske armije, a bio je i duhovni centar ruske emigracije. Patrijarh srpski Dimitrije stavio je, kako se podseća, na raspolaganje prognanim ruskim arhipastirima svoju rezidenciju u Sremskim Karlovcima, dok je u Patrijaršijskom dvoru bio smešten Arhijerejski sinod Ruske Zagranične Crkve. Upravo su ovde donete odluke od presudnog značaja za rusko pravoslavlje.
Istorijske i duhovne veze koje povezuju Suzdalj sa Srbijom sežu u davnu prošlost: ovde je od 1708. do 1712. godine živeo mitropolit Jefrem (svetovno Jefimij Janković), episkop Ruske i Srpske pravoslavne crkve, mitropolit suzdaljski i jurijevski, ranije mitropolit skopski.
U „Osloncu Rusije“ veruju da će uspostavljanje pobratimskih veza ojačati ne samo kulturne i duhovne veze sa Rusijom, već da će one povoljno uticati i na jačanje bratskih odnosa dve države.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala