Porošenko odgovorio na Putinov članak o Ukrajincima i Rusima

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko na zasedanju partije Evropska solidarnost u Kijevu
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko na zasedanju partije Evropska solidarnost u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko objavio je u poljskom listu „Gazeta viboršča“ odgovor na članak Vladimira Putina o jedinstvu Rusa i Ukrajinaca.
Prema Porošenkovim rečima, njegov narod nema problema sa sopstvenim identitetom.
„Mi smo ukrajinska politička nacija, čiji su ravnopravni članovi građani različitog etničkog porekla, različitih vera i jezičkih zajednica“, objasnio je on.
Bivši šef države smatra da Ukrajinci imaju sopstveno istorijsko iskustvo, jezik i političku kulturu, kao i „osećaj pripadnosti evropskoj civilizaciji”.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“. U njemu je ruski lider nazvao zid koji je podignut između Rusa i Ukrajinaca velikom katastrofom i naglasio da je pravi suverenitet Ukrajine moguć samo u partnerstvu sa susednom zemljom.
Kasnije je aktuelni ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, čestitajući građanima Dan pokrštavanja Kijevske Rusije, savetovao „rođake i veoma udaljenu rodbinu“ da ne zadiru u nasleđe ove drevne države. Kijevsku Rusiju nazvao je majkom ukrajinske istorije, a samu zemlju – „naslednicom jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope“. Prema rečima ukrajinskog predsednika, 24 oblasti Ukrajine i Krima su „rođena deca i naslednici drevne države“.
Pročitajte još:
„A ti nisi Rus?“: Putin objasnio trojstvo ruskog, ukrajinskog i beloruskog naroda
Putin objasnio zašto je napisao članak o Ukrajini: Aktivno se radi na projektu „anti-Rusija“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala