Novi požar u Turskoj: Evakuacija turista iz Bodruma

© Tanjug / IHA via APPožar u Bodrumu
Požar u Bodrumu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Turisti u Turskoj požurili su danas u susret spasilačkim brodovima nakon što im je rečeno da se evakuišu iz nekih hotela u egejskom letovalištu Bodrum zbog neposredne opasnosti od požara, izvestili su turski mediji. U ambasadi Srbije u Turskoj kažu da trenutno nema nikog ugroženog od srpskih turista u Bodrumu.
Jedinice obalske straže vodile su operaciju, a vlasti su zatražile od vlasnika privatnih čamaca i jahti da pomognu u evakuaciji zbog neposredne opasnosti od novih požara, prenosi AP.
Broj poginulih u požarima koji besne u turskim mediteranskim gradovima danas je porastao na šest nakon što su poginula dva šumočuvara, potvrdio je ministar zdravstva Turske.
U požarima koji besne širom Turske od srede su izgoreli hektari šuma i nekoliko naselja, a vatra se širi u sela i turistička odmarališta i prisiljava ljude na evakuaciju.
Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli rekao je u subotu da je stavljeno pod kontrolu 88 od 98 požara.
Predsednik Redžep Taip Erdogan obišao je danas ugrozeno područje, prenosi Tanjug.

„Ne možemo učiniti ništa osim zatražiti milost Božju za živote koje smo izgubili, ali možemo zameniti sve što je spaljeno“, rekao je Erdogan i istakao da je broj aviona za gašenje požara povećan sa šest na 13, uključujući avione iz Ukrajine, Rusije, Azerbejdžana i Irana.

Ambasada: Srbi nisu ugroženi

U ambasadi Srbije u Turskoj kažu da trenutno nema nikog ugroženog od srpskih turista u Bodrumu.
Naši državljani u tom mestu su ranije preventivno evakuisani, ali sve je sanirano i da će oni biti vraćeni do večeri.
„Svi će do večeri biti vraćeni. Tri hotela su evakuisana“, rekli su u Ambasadi Srbije o dešavanjima u Bodrumu.
U Ambasadi su rekli da nemaju tačan broj srpskih turista u tom mestu, ali da su u kontaktu sa turskim ministarstvom.
„Građani se sami javljaju kada se nešto desi. Tako da nema za sada ugroženih ni naših turista, ni drugih“ poručili su iz Ambasade Srbije u Ankari, prenosi B 92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala