Donbas: Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje; u slučaju dalje eskalacije slede recipročne mere

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPosledice granatiranja u Donjecku
Posledice granatiranja u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Ukrajinske snage u petak su jednom granatirale teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike, rečeno je Sputnjiku u predstavništvu LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
Prema rečima predstavnika LNR, ukrajinska vojska je iz mitraljeza velikog kalibra pucala na selo Molodjožno, koje je pod kontrolom Luganska.
Istovremeno je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštio da su četiri pripadnika snaga DNR poginula u granatiranju koje su izvršile ukrajinske snage.
Pripadnik Narodne milicije DNR na kontakt liniji u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
„Slomićete zube“: DNR odgovorio na ukrajinske planove o zauzimanju Donbasa
„Tokom granatiranja, predstavništvo DNR u Zajedničkom centru zatražilo je primirje preko koordinacionog mehanizma za evakuaciju ranjenog vojnika. Ignorišući još jedan zahtev i kršeći sve norme međunarodnog humanitarnog prava, pripadnici 93. brigade otvorili su vatru na pristiglo vozilo za evakuaciju, ispalivši više od 40 granata iz (oklopnog vozila) BMP-2“, rekao je predstavnik Narodne milicije.
Prema njegovim rečima, evakuaciono vozilu gađano je ciljano, ukrajinske snage bezbednosti su upozorene na vreme i trasu njegovog kretanja.
„Sa žaljenjem saopštavamo da su u neprijateljskom granatiranju poginula četiri branioca naše republike“, dodaje se u saopštenju.
Predstavnici DNR istakli su da oružane provokacije ukrajinskih snaga govore o odbijanju Kijeva da pristane da obezbedi primirje u Donbasu i da će u slučaju eskalacije samoproglašena Donjecka Narodna Republika preduzeti recipročne mere.
U predstavništu su podsetili da je nedavno Kijev predložio da se održi vanredni sastanak podgrupe za bezbednost „radi razmatranja bezbednosne situacije i donošenja odluka o povratku na strogi režim prekida vatre“, što „zapravo, nije ništa drugo do još jedan pokušaj oponašanja burne aktivnosti za smanjenje tenzija u Donbasu“.
„Svaka ‘mirovna’ inicijativa Kijeva nas previše košta. U slučaju dalje eskalacije na kontakt liniji, rukovodstvo republike će neminovno preduzeti recipročne mere u cilju zaštite života i zdravlja svojih građana“, zaključuje se u saopštenju predstavništva DNR.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.
Pročitajte još:
LNR: Na teritoriji pod kontrolom Kijeva raspoređeno teško naoružanje
„Suprotstavljanje agresivnoj ruskoj politici“: Drugi najvažniji prioritet nove strategije Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala