Velika akcija gašenja požara u Murtenici: Vatra guta šume, angažovani i helikopteri /video/

© Fotolia / WellphotoVatrogasci
Vatrogasci - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Na delu teritorije opštine Nova Varoš proglašena je juče vanredna situacija, a veliki požar je zahvatio oko 50 hektara šume u Murtenici i dalje bukti. Vatrogasci se i danas bore sa vatrenom stihijom.
Šumari i vatrogasci od jutros prosecaju zaštitni pojas u delu šume iznad zaseoka Ilići u Negbini kako bi se sprečilo napredovanje vatre uz istočne padine planine, pa nadležni očekuju da će požar tokom dana biti potpuno stavljen pod kontrolu.
Kako je MUP Srbije jutros saopštio, tokom jučerašnjeg dana pod kontrolu je stavljena zapadna strana požara, pa su snage preusmerene na istočnu stranu požara.
Opština Nova Varoš je angažovala mehanizaciju koja će pomoći u probijanju šumskih puteva kako bi vatrogasne cisterne od kojih do sada nije bilo puno koristi, konačno mogle da priđu mestu požara.
"Očekujemo da će u narednih par dana vatra biti ugašena, ali već sada se može reći da je šteta ogromna. Uništeno je više od 150 hektara borove šume koja je uglavnom u privatnom vlasništvu i kojoj će trebati decenije da se obnovi. Na sreću sačuvani su objekte i ljudski životi, a to je najvažnije", rekao je predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.
Na gašenju požara koji od nedelje bukti na nepristupačnom terenu iznad Negbine angažovani je više od 100 vatrogasaca iz 13 organizacionih jedinica MUP-a, kao i pripadnici Helikopterske jedinice, koji su tokom jučerašnja dana u 36 naleta izbacili oko 46 tona vode.
U gašenju požara i danas pomažu dva helikoptera, preneo je portal Varoške.net.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala