Šta je pokazalo novo istraživanje Instituta „Batut“ o vakcinama

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija "Sputnjikom Ve" u Belorusiji
Vakcinacija Sputnjikom Ve u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Od početka vakcinacije u Srbiji se do kraja aprila svega 0,3 odsto potpuno vakcinisanih Fajzerovom vakcinom i 0,5 odsto Sputnjik Ve, zarazilo virusom korona, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".
Doktor Vladan Šaponjić navodi da je istraživanje pokazalo da obolelo i 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto cepljenih prvom dozom AstraZeneke.
"Kod AstraZeneke, Fajzera i Sputnjika pokazalo se da je među zaraženima bilo jako malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a u tom periodu nema registrovanih smrtnih ishoda među vakcinisanima", rekao je Šaponjić za "Novosti".
Direktorka "Batuta" Verica Jovanović poručuje da još nema dovoljno pouzdanih istraživanja koje bi vakcine mogle biti najdelotvornije kod novog delta soja i dodaje da će ljudi iz osetljivih grupa verovatno primiti treću dozu vakcine od proizvođača kojom su već vakcinisani.
Ona kaže da je i dalje prioritet davanje prve i druge doze, a da će, ukoliko bude nekih preporuka u vezi sa proizvođačem pri eventualnom davanju treće doze, građani biti blagovremeno obavešteni.
Krizni štab je treću dozu preporučio obolelima od autoimunih bolesti, pacijentima na hemodijalizi, nakon transplatacije, onkološkim pacijentima, ljudima sa hroničnom upalom jetre, bubrega i pluća.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala