Sofija razočarana Rezolucijom kojom je Skoplje postavilo crvene linije

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske izrazilo je razočarenje zbog Rezolucije usvojene u Skoplju koja zabranjuje da makedonski jezik i nacija budu predmet pregovora između Skoplja i Sofije.
Parlament Severne Makedonije je juče usvojio Rezoluciju kojom se postavljaju „crvene linije“ u odnosu prema Bugarskoj.
Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će tek proučiti dokument, ali ističe da Rezolucija može na zakonodavnom nivou da omogući Skoplju da ne poštuje bilateralni sporazum s Bugarskom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji iz 2017. godine.
To bi za Sofiju bilo neprihvatljivo i označavalo bi kršenje međunarodnog prava.
Podsetimo, u Sofiju su u više navrata pozvali Severnu Makedoniju da počne da poštuje taj sporazum kako bi mogli da podrže početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.
Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Zaev: Kako su svi ostali ljudi nastali od majmuna, samo mi od Bugara?
Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.
Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.
Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".
Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".
Vatikan - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Iza vatikanskih vrata: Dve pravoslavne države pokušavaju da reše veliki spor uz pomoć – pape
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala