Ruski ambasador u Hagu: Holandija svesna uspešne primene „Sputnjika Ve“, ali se ugleda na EU

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Holandija je svesna uspešne primene ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), ali se po tom pitanju ugleda na EU, koja čeka odluku Evropske agencije za lekove (EMA), izjavio je ambasador Rusije u Holandiji Aleksandar Šuljgin.

„Naša vakcina 'Sputnjik Ve' je poznata Holanđanima. Oni su svesni njene uspešne primene u Rusiji i brojnim drugim zemljama sveta. U isto vreme, Hag se po tom pitanju ugleda na Evropsku uniju – čeka odgovarajuću odluku EMA, koja razmatra ruskih zahtev“, objasnio je on.

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
SZO i EMA odobravaju „Sputnjik Ve“ na jesen?
Ambasador se osvrnuo i na odnose Rusije i Holandije, rekavši da je Moskva spremna na obnovu dijaloga sa Hagom i da ne smatra normalnim stanje u bilateralnim odnosima, koji su trenutno „u žalosnom stanju“.
„Nakon 2014. godine, bilateralni odnosi su degradirali i sada su u žalosnom stanju. Politički dijalog je obustavljen, jedva da ima kontakata na nivou ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja. Blokirane su međuparlamentarne veze“, opisao je Šuljgin rusko-holandske odnose, koji su se pogoršali pre sedam godina nakon pada malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine.
Kako kaže, Moskva je uverena da takva situacija nije u skladu sa očekivanjima dva naroda i da protivreči istorijskom nasleđu.
Važno je shvatati da je saradnja dvosmerni put, a ne sebično promovisanje interesa jedne od strana, zaključio je ambasador.

Pad aviona na letu MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.
Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.
Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala