Rusija spremna da pruži pomoć u normalizaciji situacije na azerbejdžansko-jermenskoj granici

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Nedavni oružani sukobi na azerbejdžansko-jermenskoj granici su zabrinjavajući, Moskva je spremna da pruži svu neophodnu pomoć kako bi se situacija normalizovala, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ozbiljno smo zabrinuti zbog nedavnih oružanih incidenata na pojedinim delovima granice Azerbejdžana i Jermenije, koji su doveli do ljudskih žrtava. Izjavljujemo saučešće porodicama stradalih i želimo ranjenima da ozdrave“, navodi se u saopštenju portparola MIP-a Rusije Aleksandra Bikantova.

S tim u vezi, ruski spoljnopolitički resor pozvao je strane da se uzdrže od svih dejstava koja bi mogla da izazovu dalje pogoršavanje situacije, kao i da reše sva pitanja političko-diplomatskim putem.
Rusija je spremna da nastavi da pruža svu neophodnu pomoć kako bi se situacija u području azerbejdžansko-jermenske granice normalizovala putem mera za deeskalaciju i pokretanjem zajedničkog rada na delimitaciji i demarkaciji granice u najbržem roku“, izjavio je Bikantov.
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Kremlj o predlogu Pašinjana: Činimo sve da osiguramo primirje na granici
Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je danas o novim granatiranjima iz Azerbejdžana, kao i da su jermenski vojnici odbili vatru i nisu imali žrtava. Vojni resor je ranije saopštio da je protivvazduhoplovna odbrana zemlje oborila azerbejdžanski dron „Aerostar“ i da su njegovi fragmenti pali u blizini sela Vanevan.
U sredu je obnovljena razmena vatre na jermensko-azerbejdžanskoj granici. Baku je saopštio da je Jermenija prekršila sporazum o prekidu vatre. Kasnije su strane potvrdile sporazum o prekidu vatre na granici. Prema navodima jermenskog Ministarstva odbrane sporazum je postignut uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala