Presuda za ubistvo na Banovom brdu: Čaba Der osuđen na 40 godina zatvora

CC0 / Pixabay / Čekić u sudnici
Čekić u sudnici - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Viši sud u Beogradu osudio je Čabu Dera na 40 godina zatvora zbog podmuklog ubistva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo brdo 5. januara 2019. godine, a Alana Ciglera na četiri godine zatvora, jer mu je pomogao da pobegne nakon ubistva.
Deru je presuda izrečena u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigler u Beogradu, u pritvoru koji mu je sud danas produžio do upućivanja na izvršenje kazne.
Der je osuđen kao neposredni izvršilac ovog teškog ubistva na podmukao način, a Cigler za krivično delo — pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, odnosno jer mu je pomogao nakon izvršenja krivičnog dela da pobegne, odvozeći ga za mesta ubistva „puntom“.
Sud je zaključio da Cigler nije bio svestan niti je znao da Der planira da ubije Markovića, već je mislio da eventualno želi da ga zaplaši da bi mu navodno vratio neki dug.
Cigler će morati da plati troškove krivičnog postupka, dok je Der toga oslobođen s obzirom da ga čeka dugogodišnja robija, preneo je Tanjug.
Ovo je prvostepena presuda na koju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.
Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler potvrdio je da ga je on vozio kolima do Banovog brda, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.
Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor i sada u pritvoru čeka odluku po žalbi.
Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj. Pored Srbije, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.
Pre tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.
I Cigler je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala