Mali saopštio kada građani Srbije mogu da se prijave za dodatnih 20 evra pomoći države

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaNovčanice od 5, 10 i 20 evra
Novčanice od 5, 10 i 20 evra - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da će polovinom novembra početi prijava za dodatnih 20 evra pomoći države, koja će biti isplaćena u decembru.
Za taj novac moći će da se prijave i oni koji se do sada nisu prijavljivali za novčanu pomoć od dva puta 30 evra, kao i oni koji su u međuvremenu postali punoletni, rekao je Mali za TV Prva.
Dodao je da će novac biti isplaćen uoči nove godine i da su očekivanja da će građani tu pomoć potrošiti i tako vratiti u ekonomiju, a država će naplatiti PDV.
Odluka o dodatnoj novčanoj pomoći doneta je posle sagledavanja rezultata punjenja budžeta koji je u junu imao 25 milijardi dinara suficita, rekao je ministar finansija, navodeći da očekuje da julski suficit bude 35 milijardi dinara.
Mali je istakao da su isplate dodatne pomoći građanima, podizanje minimalca, kao i podrška za novorođeno dete dokaz da ekonomija dobro stoji i da je država okrenuta građanima i njihovom standardu.
Prema njegovim rečima, javni dug je pod kontrolom i iznosi 56,2 posto BDP-a.
„To je daleko ispod 60 posto, što je nivo Mastrihtskih obaveza“, napomenuo je Mali.

Povećanje minimalca

O planu za povećanje minimalne zarade, Mali je rekao da se to dogovora u ovoj a ostvaruje u sledećoj godini i da je namera da ona bude 35.000 dinara.
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Koliko građani Srbije dobijaju novca od države do kraja godine
Ove godine minimalac je 32 hiljade dinara pa bi povećanje bilo oko devet procenata, ako stopa rasta BDP-a bude između šest i sedam posto, naveo je ministar.
„To je ogromno povećanje jer minimalac podiže prosečnu zaradu u Srbiji. Već teku razgovori sindikata i poslodavaca, brzo će se uključiti i vlada sa predlogom za ovo veliko povećanje“, kazao je Mali.
Mali je najavio da se, pošto je povećanje minimalca trošak za poslodavca, razmišlja o modelima smanjivanja poreza i doprinosa na zarade.
On je istakao i da se razmatra šta će „švajcarska formula“ moći da donese na povećanju penzija u sledećoj godini.
Povodom najave isplate 5.000 dinara podrške za svako novorođeno dete, Mali je rekao da za to postoje ekonomske mogućnosti, preneo je Tanjug.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala