Ispitivanja kombinacije vakcina „Astra zeneke“ i „Sputnjika Ve“ pokazuju njenu uspešnost

© Foto : Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI) / Uđi u bazu fotografijaAmpula jednokomponentne vakcine protiv kovida "Sputnjik lajt"
Ampula jednokomponentne vakcine protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Preliminarni rezultati kliničkog istraživanja u Azerbejdžanu o kombinovanoj primeni vakcine protiv kovida 19 kompanije „Astra zeneka“ i prve komponente vakcine „Sputnjik Ve“ (preparat „Sputnjik lajt“) pokazuje da ne postoje ozbiljni neželjeni efekti i slučajevi obolevanja posle vakcinacije, navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije.
Fond dodaje da se planira da prvi podaci o imunogenosti kombinacije preparata budu objavljeni u avgustu.
„Privremena analiza podataka pokazuje visoke bezbednosne pokazatelje kombinovane upotrebe preparata: nema ozbiljnih neželjenih pojava, kao ni slučajeva obolevanja od virusa koronaposle vakcinacije. U avgustu 2021. Ruski fond i partneri objaviće prve podatke o imunogenosti kombinovane upotrebe vakcine ‘Astra zeneke’ i prve komponente vakcine ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) u Azerbejdžanu“, objašnjava se u saopštenju.
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Lajt - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Počelo testiranje kombinacije vakcina „Astra zeneka“ i „Sputnjik lajt“ u Rusiji
Ruski fond ukazuje na činjenicu da se kliničko ispitivanje kombinacije vakcina ostvaruje u okviru globalnog programa istovremeno u nekoliko zemalja: vakcinacija dobrovoljaca obavlja se u Ujedinjenim Arapskim emiratima, a dobijeno je odobrenje regulatora o sprovođenju istraživanja u Rusiji i Belorusiji.
„U uslovima pojave novih sojeva virusakorona partnerstvo proizvođača vakcina i kombinacija različitih preparata ključno je za uspešnu borbu protiv pandemije. Na osnovu visoke efikasnosti pristupa heterogenom pojačavanju (‘koktel vakcina’), Ruski fond za direktne investicije je prvi u svetu inicirao partnerstva sa drugim proizvođačima vakcina protiv virusa korona“, izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.
„Prvo takvo partnerstvo bilo je zajedničko kliničko ispitivanje sa kompanijom ‘Astra zeneka’. Računamo na njihov uspeh u Azerbejdžanu i drugim zemljama, što će omogućiti efikasniju primenu programa vakcinacije i zaštititi zdravlje ljudi širom sveta“, dodao je on.
Ispitivanje bezbednosti i imunogenosti (sposobnost antigena da indukuje imuni odgovor bez obzira na njegovu imunološku specifičnost) kombinacije vakcina „Astra zeneka“ i „Sputnjik lajt“ u Azerbejdžanu započelo je u februaru ove godine. Trenutno je vakcinisano 50 dobrovoljaca, a kliničko ispitivanje se nastavlja.
Pročitajte još:
Počelo ispitivanje kombinovane rusko-britanske vakcine
Najjači odgovor protiv virusa: Kombinacija „Sputnjika Ve“ i „Astra Zeneke“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala