Centar „Vektor“: „EpiVakKoronom“ vakcinisano više od milion ljudi

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "EpiVakKorona"
Vakcina protiv kovida EpiVakKorona - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Među vakcinisanima ruskom vakcinom „EpiVakKorona“ od kovida se razbolelo samo oko 0,5 odsto ljudi, izjavio je direktor Centra „Vektor“ koji je razvio ovu vakcinu, Rinat Maksjutov.
On je istakao da je pun ciklus vakcinacije prošlo više od milion građana.
„Među milion vakcinisanih koji su završili ceo ciklus vakcinacije, prema podacima Ministarstva zdravlja, samo nešto više od 0,5 odsto vakcinisanih se razbolelo, odnosno, faktički... na svakih 200 ljudi koji su izabrali naš bezbedan preparat... samo jedna osoba“, objasnio je Maksjutov novinarima.
„Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se vakcina odlično pokazala u primeni“, rekao je Maksjutov.
Takođe je primetio da analiza neželjenih efekata kod vakcinisanih pacijenata pokazuje da je jedina neželjena reakcija kratkotrajna bol na mestu injekcije i, u retkim slučajevima, povišena temperatura.
Direktor Centra „Vektor“ saopštio je da rezultati postregistracionih kliničkih ispitivanja i civilne primene vakcine „EpiVakKorona“ treba da budu objavljeni početkom jeseni.
Prema njegovim rečima, obim proizvodnje vakcine od jeseni će iznositi do pet miliona doza mesečno.
Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u oktobru prošle godine da je u Rusiji registrovana druga vakcina protiv virusa korona, koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra, a Ministarstvo zdravlja Rusije je 18. novembra izdalo dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala