„Čekali smo ovakve projekte godinama“ /foto, video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas da bi kompresorska stanica "Velika Plana" na gasovodu Balkanski tok, koja se gradi između Velike Plane i Žabara, trebalo da bude završena do oktobra i pozvao radnike da iako rade u teškim uslovima probaju da ispune taj rok.
"Zadovoljan sam. Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrkturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih. Ovo je velika stvar za Srbiju", rekao je Vučić tokom obilaska radova i razgovora sa radnicima.
Naglasio je da je gasovod žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora.
Vučić je posle obilaska radova rekao da je Srbija ranije u veoma kratkom roku izgradila gasovod u dužini od 402 kilometra, ali da sada postoji minimalno kašnjenje na toj stanici od mesec ili dva, ako imamo u vidu koronu i sve druge probleme sa kojima smo se suočavali.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandatr Vučić u Velikoj Plani
Aleksandatr Vučić u Velikoj Plani - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Aleksandatr Vučić u Velikoj Plani
"Ponosan sam na to što se nalazimo ovde u Žabarima i uskoro ćemo otvoriti ovu velelepnu kompresorsku stanicu. Bez kompresorske stanice i 36 objekta i mnogo onih ispod zemlje, ne bi mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa. Imali bi velike gubitke i ne bi mogli da dopremimo gas do Mađarske", kazao je Vučić.
Predsednik ističe da je to veoma važan projekat za energetsku sigurnost zemlje koja će zajedno sa hranom i finansijskom stabilnosti biti ključna stvar u narednih 20 godina.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKompresorska stanica "Velika Plana"
Kompresorska stanica Velika Plana - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Kompresorska stanica "Velika Plana"
Vučić je rekao da takav gasovod nismo izradili u poslednjih 80 godina, a sada kao da se stidimo velikih uspeha i da to kažemo.
"Gasovod je žila kucavica i suština. Da vidimo i nove elektrane koje ćemo graditi, da li će biti gasne ili vetroelektrane illi neke druge, hidroelektrane ili termoelektrane", naveo je Vučić.
Predsednik je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima.

Gasovod evropski projekat

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko naglasio je danas nakon obilaska radova na izgradnji kompresorske stanice "Velika Plana", u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, da se nalaze na evropskom gradilištu na kojem se gradi evropski projekat.
Prema njegovim rečima, gasovod se potpuno uklapa u sve standarde, a obezbeđivaće više svega što se uklapa u pojam energetske bezbednosti u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKompresorska stanica Velika Plana
Kompresorska stanica Velika Plana - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Kompresorska stanica Velika Plana
"Povećaće energetsku bezbednost i u centralnoj Evropi, ali i u drugim delovima Evrope. Ovo je velika stvar, ovde se vidi da je ovo ustvari evropski projekat u Srbiji koja se zalaže za snabdevanje i sebe, ali i drugih", dodao je Bocan-Harčenko.
Ističući da se to da se nalaze na evropskom gradilištu pokazuju i firme koje rade, a koje su i iz Nemačke, Italije, Srbije, Rusije, kao i da su radnici iz mnogih zemalja, Bocan-Harčenko je kazao da je ovo privredni projekat i da tu nema mesta politici, bez obzira na sve negativne komentare koji su se mogli čuti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko u Velikoj Plani
Aleksandar Bocan-Harčenko u Velikoj Plani  - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Aleksandar Bocan-Harčenko u Velikoj Plani
"Svi radimo zajedno", kazao je Harčenko i dodao da će sve biti završeno u roku, odnosno u oktobru.
"Srbija će dobiti novi gas, postaće i zemlja za transport gasa što znači i povećanje prihoda i ekonomskog, privrednog, pre svega, ali i političkog statusa", ukazao je Harčenko.
Kompresorska stanica "Velika Plana" je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gde se spaja sa Turskim tokom preko naše zemlje, vodi do Mađarske i srednje Evrope.
Početkom meseca Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitava trasa Balkanskog toka.
Prema planu, trebalo bi da prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do srednje Evrope poteku 1. oktobra. Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara, gde ulazi iz Bugarske, do Horgoša gde se spaja s mađarskim delom trase je 403 kilometra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala