Bugarski poslanik Evropi: Ako podržite naše zahteve Skoplju, sprečićemo ponovno stvaranje Jugoslavije

© AP Photo / Boris GrdanoskiAleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Ideja o takozvanom „Mini Šengenu“ o kome je bilo govora na sastanku lidera Severne Makedonije, Srbije i Albanije, biće neuspeh za Evropsku uniju, izjavio je bugarski evro-poslanik, zamenik predsednika neparlamentarne stranke VMRO BND Angel Džambaski.
Mogla se izbeći ideja o formiranju takve zone na Balkanu da je EU podržala Bugarsku u njenim zahtevima prema Severnoj Makedoniji, ističe evropski poslanik.

„Ova inicijativa ima jedan jedini cilj – formiranje nove Jugoslavije. To se ne sme dopustiti i svaki razuman političar koji želi stabilnost kako u Evropi, tako i na Balkanu, trebalo bi da osudi taj plan boljševika“, napisao je na Fejsbuku Džambaski.

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Šta će konkretno značiti otvaranje granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije
Prema njegovom mišljenju, takav projekat prvenstveno služi interesima „velikosrpskog šovinizma čije je oličenje Aleksandar Vučić“.
Političar je prokomentarisao i jučerašnju rezoluciju makedonskih poslanika koja zabranjuje da tema makedonskog identiteta i jezika bude predmet pregovora sa Bugarskom. Džambaski se obratio premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, lideru VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom „i drugim misliocima“, pozivajući ih da ne zaborave da će i Bugarska insistirati na poštovanju svoje istorije i kulture.
„Svojom beznačajnom rezolucijom precrtali ste svoj san o članstvu u EU koji ste navodno imali. Time ste takođe izjavili da ćete nastaviti da kradete i falsifikujete istoriju Bugarske“, poručio je političar makedonskoj strani.
Podsetimo, u Skoplju je juče održan sastanak makedonskog premijera Zorana Zaeva, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame. Lideri su potpisali tri dokumenta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama. Kako je saopšteno, „Otvoreni Balkan“ (Open Balkan) novo je ime za „Mini Šengen“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala