Amerika otpušta 182 službenika diplomatskih misija u Rusiji

© Sputnik / Maksim BlinovAmerička ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Zbog zabrane zapošljavanja stranih radnika, Sjedinjene Američke Države primorane su da otpuste 182 lokalna službenika američkih diplomatskih misija u Moskvi, Vladivostoku i Jekaterinburgu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Te neugodne mere ozbiljno će se odraziti na rad naših misija, što potencijalno uključuje i bezbednost naših službenika, kao i mogućnosti za diplomatske kontakte sa ruskim vlastima“, rekao je šef američke diplomatije.

Uprkos ograničenjima, Vašington teži predvidljivim i stabilnim odnosima sa Moskvom, poručio je Blinken.
„Iako žalimo zbog postupaka vlade Rusije koji su nas primorali da smanjimo naše usluge i operacije, SAD nastavljaju da teže predvidljivim i stabilnim odnosima sa Rusijom“, rekao je Blinken, prenela je pres-služba Stejt departmenta.
Zgrada američke ambasade u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Rusija zabranila češkoj i američkoj ambasadi da zapošljavaju ruske državljane
Podsetimo, kao odgovor na sankcije Rusija je unela SAD na spisak neprijateljskih zemalja i zabranila američkim diplomatskim predstavništvima zapošljavanje Rusa i građana trećih zemalja. Do 1. avgusta ambasada SAD u Rusiji bi trebalo da uskladi broj svog osoblja sa novim zahtevima. Kako je rekao ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan američka ambasada od 1. avgusta neće moći da pruža konzularne usluge u punom obimu zbog zahteva ruske strane.
Zvanična Moskva je više puta saopštavala da je spremna da ukine ograničenja na rad stranih diplomatskih misija, ali samo na uzajamnoj osnovi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala