Šta će konkretno značiti otvaranje granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

© AP Photo / Boris GrdanoskiAleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Plan je da Balkan bez granica, odnosno „Open Balkan“, koji će se, za sada, odnositi na Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, zaživi 2023. godine, a 2022. stupiće na snagu i međusobno priznavanje kvalifikacija i radnih dozvola. Sloboda kretanja ljudi i robe i slobodan pristup tržištu rada, kako se očekuje, značilo bi ubrzanje privrednog rasta regiona.
Inicijativa o slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga i posebno robe izmeću tri zemlje, do sada kolokvijalno nazivan „mini Šengen“, dobio je i zvaničan naziv – Open Balkan. Pokrenuta oktobra 2019. godine u Novom Sadu potpisima lidera tri države, inicijativa se tako primakla realizaciji, na čemu su na upravo završenom biznis forumu u Skoplju insistirali privrednici.

„Open Balkan“ 2023.

„To je i bio zahtev privrednih zajednica Severne Makedonije, Srbije i Albanije da se što konkretnije i što pre krene u primenu postignutih sporazuma koji su danas potpisani. Privrednici su zadovoljni rokovima, a državne administracije očekuje naporan posao, jer će morati da menjaju zakone i da ih prilagode novim okolnostima i jednom hrabrijem pristupu regionalnom integrisanju“, kaže za Sputnjik rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Radovanović.
On je istakao da je na forumu učestvovalo više od 400 privrednika i to ne samo iz tri države, nego i iz Grčke, Turske i drugih zemalja regiona.

Političarima poslali signal

„Ovim prisustvom i tim brojem kompanije su pokazale koliki imaju interes da sarađuju i da saradnju unaprede, tako da su i političari videli danas taj impuls i signal koji im je upućen da što pre krenu u realizaciju potpisanih sporazuma“, kaže Radovanović.
A danas su u Skoplju, u okviru inicijative „Open Balkan“, potpisana tri memoranduma koji treba da omoguće lakše trgovanje, jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.
© SputnikOtvoreni Balkan umesto malog Šengena
Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Otvoreni Balkan umesto malog Šengena
To konkretno znači da bi izvoznicima bio dovoljan jedan papir na granici i da bi bilo eliminisano čekanje prevoznika na prelazima koje sada u redovnim okolnostima traje između 120 i 160 minuta.
Potpisivanje Memoranduma o radnim dozvolama, njihovim priznavanjem, kao i priznavanjem kvalifikacija, praktično omogućava stvaranje jedinstvenog tržišta rada. On predviđa šta treba da bude urađeno u naredna tri meseca, kako bi već u toku naredne godine on mogao da bude sproveden na terenu. Naravno, ako ne bude bilo problema sa pandemijom.

Privreda traži opipljive rezultate

Na pitanje šta je utisak koji je preovladao sa današnjeg biznis foruma, Radovanović ističe da su to upravo implementacija i opipljivi rezultati u primeni, odnosno olakšanje poslovanja privrednika. Time će biti povećan obim saradnje i razmene, a novi i kvalitetniji poslovi privrednicima će doneti veći profit, ali i zapošljavanje i razmenu radne snage.
„Ovi sporazumi će zaista, ukoliko budu primenjeni prema dogovorenim rokovima, ubrzati ekonomiju i rast u regionu. Verujemo da će se to odraziti i na ostatak regiona i da će videti da je i njihov interes, zaista, da pristupe ovoj inicijativi“, ocenio je naš sagovornik.
Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u PKS napominje da je od samog početka inicijativa otvorena za pristupanje i ostalih privreda iz regiona - BiH, Crne Gore i Kosova. I samo današnje imenovanje „mini Šengena“ u „Open Balkan“ je pružena ruka ka ekonomijama ostatka regiona, zaključio je Radovanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala