Rusija pozvala SAD da podrže rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma

© REUTERS / Mike SegarLogo Ujedinjenih nacija u hodniku sedišta organizacije u Njujorku
Logo Ujedinjenih nacija u hodniku sedišta organizacije u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Moskva se nada da će Sjedinjene Američke Države i Ukrajina, koje se protive godišnjoj rezoluciji Generalne skupštine UN o borbi protiv glorifikacije nacizma, preispitati svoj stav, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu.
Rusija svake godine podnosi Generalnoj skupštini UN odgovarajuću rezoluciju. U decembru 2020. godine Generalna skupština usvojila ju je većinom glasova, dok su protiv bile samo Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.
„Rusija osuđuje sve oblike rasne diskriminacije. Svake godine predstavljamo rezoluciju u Generalnoj skupštini UN ‘Borba protiv glorifikacije nacizma i neonacizma’. Samo SAD i Ukrajina su protiv nje. Nadamo se da će one preispitati svoj stav“, naglašava ambasada u svom saopštenju na Tviteru.
Rezolucija preporučuje zemljama da preduzmu odgovarajuće konkretne mere, „uključujući u zakonodavnoj i obrazovnoj oblasti, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama u pogledu ljudskih prava, kako bi se sprečilo revidiranje ishoda Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata“.
Autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, posebno pisanjem grafita i crteža pro-nacističkog sadržaja, uključujući na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata.
Borbena dejstva Crvene armije na prilazima Staljingradu  - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2020
Zelenski: SSSR krivac za početak Drugog svetskog rata
Rezolucija takođe poziva države da svim sredstvima eliminišu sve oblike rasne diskriminacije, uključujući, ako okolnosti to zahtevaju, i zakonski.
Osim toga, dokument osuđuje upotrebu obrazovnih materijala u nastavi, kao i retoriku koja promoviše rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, religije ili uverenja.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala