Poruka iz Banjaluke: Začepićemo usta jednom zasvagda svima koji Srpsku zovu genocidnom /video/

CC0 / Pixabay / Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Novim zakonima koji će se naći u parlamentu Srpske začepićemo usta jednom za svagda svima koji su toliko puta Republiku Srpsku nazivali genocidnom i agresorskom, poručuje Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine Srpske.
Poslanici Skupštine Srpske razmatraće na sednici u petak dva zakona — o dopunama Krivičnog zakona, koje se tiču zaštite ugleda Srpske, i o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika. Petković, gostujući u emisiji „Svet sa Sputnjikom“, kaže da je ovaj drugi odgovor na odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zabrane negiranja genocida u Srebrenici, ali da se nada da će Kristijan Šmit, kad dođe u BiH 1. avgusta, staviti van snage Inckovu odluku.

Srpsku više neće moći da zovu genocidnom

Ukoliko se to desi, i Republika Srpska će povući zakon o neprimenjivanju te odluke, napominje potpredsednik Skupštine.

„Što se tiče odredbe Krivičnog zakonika, ona ne treba biti povlačena nikada više. Mi ćemo na ovaj način tu materiju dobro regulisati“, ističe Petković, uz opasku da oni koji su dosad Srbe nazivali genocidnima, a Srpsku genocidnom tvorevinom, poput Bakira Izetbegovića, to više neće moći da čine.

On podseća da je oko nacrta zakona koji će se razmatrati u petak postignuto apsolutno jedinstvo svih poslaničkih klubova, i vlasti i opozicije.
„Ovo je prvi put u ovom mandatu Narodne skupštine da dolaze ovako dva značajna zakonska rešenja koja predlažu svi poslanički klubovi. Predloge i obrazloženja zakona formulisao je pravni tim formiran kao ad hok telo, a činili su ga predstavnici svih stranaka“, navodi Petković.
Banski dvor, Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Srpska sprema dva nova zakonska rešenja kao odgovor Incku
Objašnjavajući prvi zakon, naš sagovornik kaže da se njime uvodi novo krivično delo, a to je povreda ugleda Srpske i njenih naroda, tako da će biti procesuiran svako onaj ko Srpsku ili njen narod nazove genocidnim i agresorskim, kao i onaj ko izloži poruzi i grubom omalovažavanju Srpsku i njenu zastavu ili himnu.

Primena zakona i za dela počinjena u Sarajevu, Njujorku...

Ovo je rešenje koje, kako dodaje Petković, postoji i u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, u njemu nema ničeg spornog i potpuno je demokratski definisano. Potpredsednik parlamenta Srpske napominje da su pomenuti zakoni odgovor i iznuđena reakcija.

„To je i zaoštravanje političkih odnosa, ne samo političkih, nego i generalno odnosa u BiH koja je uvek bila bure baruta. Incko je prešao jednu granicu i apsolutno nije bilo potrebno donositi ovakav zakon. Nezabeleženo je u Evropa posle Drugog svetskog rata da u jednoj zemlji koja je međunarodno priznata, ima svoje parlamente i legalno izabrane predstavnike, dođe međunarodni činovnik i nametne zakon i to krivični. To je poraz demokratije i sigurno ne može doprineti poboljšanju suživota u BiH. Ovo će samo otvoriti nove sukobe, ne ratne, ali na mnogim drugim poljima, od kulture i sporta, do ekonomije“, konstatuje Petković.
Na pitanje kako će izgledati primena takvog zakona, gde će na jednom delu BiH važiti jedno, a na drugom delu drugo, poslanik objašnjava da je što se tiče važenja i primene zakona o povredi ugleda RS, prostorno važenje tog zakona već regulisano, te da krivično zakonodavstvo važi za svakog, pa i onog ko van teritorije Srpske učini krivično delo.
„To znači da bez obzira da li neko učinio to delo u Sarajevu ili u Njujorku, protiv onog ko nazove Srpsku genocidnom ili agresorskom biće pokrenut postupak i čekaće se njegovo izručenje“, ističe Petković.
Čuveni režiser Emir Kusturica, organizator festivala „Boljšoj“, na otvaranju petog izdanja festivala u Drvengradu, na Mokroj gori. - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Kusturica: Incko je „klovno“ i bleda kopija generala Poćoreka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala