Pašinjan predlaže Rusiji: Rasporediti ruske graničare duž jermensko-azerbejdžanske granice

© Sputnik / Sputnik / Uđi u foto-galerijuV.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan
V.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Situacija duž jermensko-azerbejdžanske granice se ne stabilizuje uprkos naporima vlade Jermenije i međunarodne zajednice, izjavio je vršilac dužnosti premijera Nikol Pašinjan na sastanku vlade zemlje.
„Azerbejdžan nastavlja agresivnu retoriku i dejstva, ignorišući sve predloge međunarodne zajednice za rešavanje nastale situacije“, rekao je Pašinjan.
Prema njegovim rečima, Azerbejdžan, za razliku od Jermenije, još uvek nije odgovorio na predlog Minske grupe OEBS-a za pokretanje političkog dijaloga na visokom nivou.
„Takođe smo izrazili spremnost da budemo uključeni u dijalog o pitanjima izvan mandata Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan svojim delovanjem na sve moguće načine pokušava da naruši mogućnost dijaloga“, istakao je on.
Jermenski političar takođe je predložio Rusiji da razmesti uporišta svojih graničara duž cele jermensko-azerbejdžanske granice.
„Zalažemo se za početak procesa razgraničenja i demarkacije granice između Jermenije i Azerbejdžana. Izneli smo predlog za paralelno povlačenje jermenskih i azerbejdžanskih trupa sa granice, razmeštanje ruskih graničara u delu od Sotka do Hoznavara (od istoka do juga Jermenije), nadgledanje pogranične linije i početka procesa razgraničenja i demarkacije“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, uzimajući u obzir nastalu situaciju na granicama, „ima smisla da se razmotri postavljanje uporišnih punktova ruskih graničara po celoj dužini jermensko-azerbejdžanske granice“, što će dati mogućnost da se radi na demarkaciji granice „bez rizika od vojnih sukoba“.
On je dodao da se Jermenija priprema da o ovoj temi razgovara sa ruskim kolegama.
Pašinjan je predložio i da Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) rasporedi posmatračku misiju duž jermensko-azerbejdžanske granice.
Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan  - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pašinjan predstavio plan za rešavanje sukoba sa Azerbejdžanom
„Kao članica ODKB, Jermenija, koja će od 16. septembra postati predsedavajuća Organizacijom, shvata svoju odgovornost da ne stvara pretnje bezbednosti ODKB-u i ne uključuje savezničke države u vojne operacije. Zvanično isključujem svaku provokaciju Oružanih snaga Jermenije. Smatram da bi, radi razjašnjavanja realnosti međusobnih optužbi Jermenije i Azerbejdžana, jedno od rešenja moglo biti raspoređivanje posmatračke misije ODKB duž armensko-azerbejdžanske granice“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, s obzirom na nemogućnost izvršavanja takve misije u okviru ODKB-a, za Jermeniju bi mogli biti prihvatljivi i drugi formati koje priznaje međunarodna zajednica, uključujući i kopredsedavanje Minske grupe OEBS-a.
Ranije je Jerevan objavio da su u pucnjavi na granici poginule tri osobe, a pet je ranjeno, a ima ranjenih i na azerbejdžanskoj strani. Kasnije su se posredovanjem Moskve strane dogovorile o primirju, međutim u četvrtak je razmena vatre nastavljena.
Odnosi između Jermenije i Azerbejdžana su veoma napeti, uglavnom zbog situacije oko Nagorno-Karabaha. Prošle godine je još jedna runda vojnog sukoba završena zaključenjem sporazuma korisnog za Azerbejdžan: Jermenija je vratila Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon, a u regionu su razmešteni ruski mirovnjaci.
Posle toga započelo je razgraničenje granica, što je rezultiralo još jednom krizom čiji je vrhunac bio u maju.
Pročitajte još:
Pucnjava na granici Jermenije i Azerbejdžana
Rusija nudi pomoć Jermeniji i Azerbejdžanu u demarkaciji granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala