Kremlj o predlogu Pašinjana: Činimo sve da osiguramo primirje na granici

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na Kremlju
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Moskva preduzima sve mere kako bi bila osigurana bezuslovna primena trilateralnih dogovora o obnovi režima prekida razmene vatre u jermensko-azerbejdžanskom sukobu i nastavlja da održava kontakte sa Jerevenom i Bakuom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Na pitanje novinara da li je Rusija spremna da rasporedi svoje trupe na jermensko-azerbedžanskoj granici, kako je predložio vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan, portparol ruskog predsednika rekao je da su „ruski predstavnici uložili mnogo napora kako bi se obnovio režim prekida vatre i da se radi na tome“.
„Rusija održava kontakte sa Jerevanom i Bakuom kako bi osigurala potpunu primenu trilateralnih dogovora“, objasnio je on.
Peskov je zamoljen da precizira da li će Moskva reagovati na Pašinjanovu molbu.
„Kontakti sa Jerevanom se nastavljaju, nemam ništa više da dodam“, izjavio je portparol Kremlja.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Rusija nudi pomoć Jermeniji i Azerbejdžanu u demarkaciji granice
Ranije je vršilac dužnosti premijera Nikol Pašinjan na sastanku vlade zemlje izjavio da se situacija duž jermensko-azerbejdžanske granice se ne stabilizuje uprkos naporima vlade Jermenije i međunarodne zajednice. Takođe je predložio Rusiji da razmesti uporišta svojih graničara duž cele granice.

Zaoštravanje na jermensko-azerbejdžanskoj granici

Odnosi između Jermenije i Azerbejdžana su veoma napeti, uglavnom zbog situacije oko Nagorno-Karabaha. Prošle godine je još jedna runda vojnog sukoba završena zaključenjem sporazuma korisnog za Azerbejdžan: Jermenija je vratila Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon, a u regionu su razmešteni ruski mirovnjaci.
Posle toga započelo je razgraničenje granica, što je rezultiralo još jednom krizom čiji je vrhunac bio u maju.
Situacija na granici dveju zemalja se ove nedelje zaoštrila. Jerevan je objavio da su u pucnjavi na granici poginule tri osobe, a da pet je ranjeno, kao i da ima ranjenih i na azerbejdžanskoj strani. Kasnije su se posredovanjem Moskve strane dogovorile o primirju, međutim u četvrtak je razmena vatre nastavljena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala