Kontroverzna vežba u Bugarskoj: Potraga za „nesposobnjakovićem iz SAD koji je pobrkao lončiće“

© AFP 2023 / SEYLLOUAmerički vojnici na vojnim vežbama
Američki vojnici na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Vežbe američke vojske nedaleko od sela Češnegirovo u Bugarskoj u potpunosti je organizovala američka strana, izjavio je direktor kancelarije vanparlamentarne stranke ABV u oblasti Plovdiv Georgij Ilčev. Istovremeno, bivši ministar bugarske policije Rumen Petkov traži da se pronađe „nesposobnjaković iz SAD koji je pomešao zonu za desant“.
Prema njegovim rečima, to je jasno iz odgovora Ministarstva odbrane Bugarske kojem se sa specijalnim zahtevom obratila stranka.

Ilčev je objasnio da sporazum o održavanju vežbi „Brzi odgovor“ (Swift Response) nije sadržao informacije o konkretnoj vežbi u Češnegirovu, a da je manevre organizovala vojska SAD i da su one podrazumevale učešće samo američkih vojnika.

S tim u vezi, istakao je da američka strana nije prijavila bugarskoj stani nikakav incident.
„Već dva meseca ne uspevamo da dobijemo odgovor na pitanje ko je konkretno bio kriv, ko je počinio zločin i koga treba izvesti pred lice pravde“, rekao je Ilčev tokom jučerašnje konferencije za štampu u Plovdivu.
Sa svoje strane, lider ABV i bivši ministar bugarske policije Rumen Petkov optužio je vojno tužilaštvo koje se bavi incidentom za ćutanje i nerad. On je izneo pretpostavku da glavni bugarski tužilac Ivan Gešev na taj način „kupuje sebi politički mir“. Petkov kaže da će njegova stranka insistirati na potpunom razjašnjavanju svih detalja incidenta.

„Ko je sa američke strane počinio ovaj zločin – ko nije informisao bugarski centar za obuku o incidentu? Ko je to bio, želim njegovo ime i prezime? Kakve mere su pokrenute protiv njega? U odgovoru na zahtev postoji zona za desant sa jasnim koordinatama. Ko je bio taj nesposobnjaković sa američke strane koji je pomešao zonu za desant? Koje mere će sud preduzeti protiv njega? Kako će ga sud kazniti?“, upitao je Petkov.

Ranije je list „24 časa“ javio da je bugarski vojnik, koji je bio odgovoran za održavanje vojnih vežbi na aerodromu Češnegirovo u Bugarskoj u maju ove godine, izvršio samoubistvo. Kako pišu mediji, muškarac je bio odgovoran za logistiku tokom vojnih vežbi 11. maja, i bio optuživan da zbog njega vojnici nisu izveli desant tamo gde je bilo planirano.
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Radev o „zauzimanju“ fabrike ulja: NATO ugrozio život bugarskih građana /video/
Istovremeno, Ministarstvo odbrane je nazvalo medijska pisanja o smrti vojnika manipulacijama. Resor je istakao da ministar odbrane Georgi Panajotov nije primenio nikakve kaznene mere protiv vojnika, pošto su došli do zaključka da on nije bio kriv za incident.
Podsetimo, incident se dogodio početkom maja tokom zajedničkih vojnih vežbi. Zadatak je bio da vojnici izvrše desant na aerodrom Češnegirovo u Bugarskoj, ali su greškom učesnici manevara iz SAD sleteli padobranom na fabriku za proizvodnju ulja, nedaleko od aerodroma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala