Hrvati spojili Pelješki most, šta će biti sa Neumom /video/

© Foto / screenshot/Hrvatske CestePelješki most izgradnja
Pelješki most izgradnja - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Puštanje u promet sinoć spojenog Pelješkog mosta neće otežati život i turizam ovog jedinog bosanskohercegovačkog gradića na obali Jadrana, rekao je u četvrtak načelnik Neuma Dragan Jurković u izjavi za medije u BiH.
Do juga Hrvatske sad se putuje kroz neumski koridor, dva puta prolazi granica s BiH, a spajanjem Pelješkoga mosta i njegovim puštanjem u promet u proleće sledeće godine to će se izbeći, te će se uštedeti čak dva sata.
U Neumu procenjuju da bi štetu mogli imati jedino trgovci i ugostiteljski objekti koji su se nalazili uz ovu magistralu, dok će se rasteretiti promet koji tokom leta predstavlja ogroman problem žiteljima i turistima.
„Tu je dvojak uticaj. Prvo ekonomski, koji će se delimično osetiti ponajpre na delu magistrale, vezano uz ugostiteljske i prodajne objekte. No Neum jako puno dobija s puštanjem mosta u promet kako bi se rasteretio tranzitni promet“, rekao je Jurković.
Dodao je kako je za ovaj gradić najvažnije povezivanje s unutrašnjosti Bosne i Hercegovine brzim putem koji vodi preko Stoca, prenosi Jutarnji list.
„Za nas je važnije da će do kraja godine biti završena deonica od Stoca do Neuma, koja će otvoriti Neum do unutrašnjosti BiH. Nama je cilj da sezona u Neumu traje 180 dana i mislim da ćemo uspeti to ostvariti“, rekao je načelnik Jurković.
Izgradnja Pelješkog mosta - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
„Ostvarenje dugo željenog sna“: Hrvatska se večeras konačno spaja
Upitan oko ulaska brodova u Neumski akvatorij, on je istaknuo kako se nakon gradnje Pelješkoga mosta ništa neće promeniti. Zbog dubine gaza veći brodovi ionako ne mogu uploviti tamo. Istaknuo je da se ljudi i vlast u Neumu protive izgradnji luke, koju zagovara dio bošnjačkih političara koji su i osporavali izgradnju Pelješkoga mosta.
„Mi ne želimo, niti ćemo dopustiti izgradnju luke. Bazirali smo se na turizam. Luka i turizam ne idu zajedno“, rekao je načelnik.
Podsetimo, sinoć je podizanjem poslednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Povodom toga, Hrvatske ceste su jutros objavile spektakularan video podizanja mosta, ali i događanja sinoć na samome mostu koji će konačno spojiti Hrvatsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala