Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Više od igre: Veliki istorijski okršaji koji tresu i planetu

© Sputnik / Dmitriй DonskoйAnatolij Karpov i Gari Kasparov
Anatolij Karpov i Gari Kasparov - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Kako to kaže naslov jedne od popularnih televizijskih serije, sport je – više od igre. Takmičari na borilištu pritisak i očekivanja mogu ili ne moraju osetiti. Nekada se događaji unapred proglašavaju istorijskim okršajima ili poprimaju političku dimenziju. Nekada to postanu tek nakon završetka.
Odavno traje nikada završena polemika o šahu. Da li je to sport ili nije? Prema kriterijumima iz antičkih vremena – jeste, prema savremenim definicijama – nije.

Istorijski okršaj Karpova i Kasparova

Antologijski dvoboj između Anatolija Karpova i Garija Kasparova privukao je pažnju i pre početka. Stavovi Kasparova, zagovornika perestrojke i glasnosti, reformiste, otvarali su mu sva vrata širom Zapada.
Čak i od Bakingemske palate. Nasuprot njemu, Karpov je predstavljan kao deo starog, okoštalog komunističkog aparata.

Rat Salvadora i Hondurasa

Između Salvadora i Hondurasa izbio je i kratkotrajni Fudbalski rat, od 14. do 20. jula 1969. Razlog vojnog sukoba je sasvim drugačiji, ticao se razgraničenja i kontrole vodnih resursa, ali je neposredan povod bila majstorica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u fudbalu 1970. godine.
Pobedio je Salvador, nakon produžetaka sa 3:2 i plasirao se na završni turnir u Meksiku. Ali su neredi posle utakmice uticali na rast tenzija, što je rezultiralo potpunom esakalacijom.

Duel dve Nemačke

Naredno svetsko prvenstvo, 1974. godine donelo je i duel Zapadne i Istočne Nemačke, koji su vlasti obe zemlje shvatale kao dokazivanje čiji je zapravo sistem bolji – kapitalistički ili komunistički.
Na Olimpijskim igrama, letnjim i zimskim, takođe beležimo pobede koje se do danas pamte.

SSSR protiv SAD

Najupečatljiviji je trijumf košarkaša Sovjetskog Saveza nad Sjedinjenim Državama 1972. godine u Minhenu. O tom događaju u Rusiji je snimljen i igrani film, odlično prihvaćen od publike.
Sudije su najpre proglasile pobedu Amerikanaca, zatim je zapisnički sto priznao svoju grešku i vraćeno je vreme, ostale su tri sekunde za poslednji napad, pas preko celog terena i koš Aleksandra Belova sa zvukom sirene.

Derbi Varšavskog pakta

Hokejaši Čehoslovačke savladali su Sovjetski Savez sa 5:4 u Grenoblu 1968. godine.
Iako im je to, na kraju, zbog sistema takmičenja bilo dovoljno za srebro, zlato je opet otišlo u Moskvu, postali su se heroji nacije u istorijskom lomu nastalom oko Aleksandra Dubčeka koji će nekoliko meseci kasnije rezultirati ulaskom snaga Varšavskog pakta u Prag i Bratislavu.
Pobedu nad sovjetskim hokejašima, do tog trenutka petostrukim uzastopnim olimpijskim prvacima slavili su Amerikanci u Lejk Plesidu 1980. godine, nakon velikog preokreta u poslednjoj trećini. Ovaj trijumf poklopio se sa trkom u naoružanju i porastom rivaliteta između dve supersile, te je imao posebnu težinu.

SR Jugoslavija srušila Drim tim

Spektakl su najavili i naši košarkaši u Atlanti 1996. godine.
Sjajna generacija i fenomenalna igra do finala podgrejali su očekivanja kako se može pobediti američki Drim tim, i to još na njihovom terenu. Nakon godina sankcija i izolacije, ovo je bilo jako bitno za kolektivno samopouzdanje.
Iako su se držali gotovo dve trećine meča, na kraju su fizički jači Amerikanci prelomili utakmici i ubedljivo pobedili. Nije bilo istorijske pobede, ali to nikako ne znači i da je poraz predstavljao razočarenje.
Sport je ponekad više od igre, utakmice prerastaju u nešto sasvim drugo, ali je evidentno i kako se samo pobede pamte. Pobednici imaju pravo da neki rezultat zapamte kao istorijski.
Na tome im niko neće zameriti. Kod poraženih razočarenje kratko traje, šansa za revanšom pruža se vrlo brzo, već na sledećem takmičenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala